Geert Grinwis (links) en Peter Keizer (rechts), de oprichters van GP Stainless Constructions
Geert Grinwis (links) en Peter Keizer (rechts), de oprichters van GP Stainless Constructions Foto:

GP Stainless Constructions ontstond op de bank

STELLENDAM – In 2014, terwijl het nog crisis was, richtten Geert Grinwis en Peter Keizer hun eigen bedrijf op: GP Stainless Constructions in Ouddorp. Het bedrijf is sindsdien ontzettend hard gegroeid. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Door Lars Jacobusse

In het weekend op de bank is het idee ontstaan. "We zijn zwagers van elkaar en we zaten met de hele familie aan de koffie. Toen zaten we een beetje te filosoferen over ons eigen bedrijf en uiteindelijk hebben we het echt gedaan" vertelt Geert. "Eerst hebben we gekeken of we iets konden doen met waterontharders, maar daar werd de markt mee overspoeld. We hebben besloten om niet in die richting te beginnen. Na diverse gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat we moesten starten in de engineering en handel van RVS constructies en machines. We begonnen in een kantoortje." Geert tekende, Peter zorgde voor klanten. "De productie besteedden we in het begin uit" zegt Peter. "Maar al heel snel liep het zo goed dat we tegen elkaar zeiden: 'we moeten zorgen dat we een werkplaats hebben."

Maatwerk

"We begonnen in januari, maar in oktober huurden we al een loods plus kantoortje." Sindsdien is het bedrijf enorm hard gegroeid. Ze zijn inmiddels toe aan hun vierde pand. Er werken zo'n twaalf mensen. Het bedrijf is inmiddels zover dat het een volledig traject, van het tekenen en ontwikkelen van een product tot en met de oplevering, voor zijn rekening kan nemen. Het bedrijf is heel breed georiënteerd en maakt alles op specificatie van de klant. "We doen eigenlijk nooit aan serieproductie maar ontwikkelen steeds individuele oplossingen voor klanten." De afgelopen jaren hebben ze zich gespecialiseerd in de voedsel- en farmaceutische industrie.

Het grootste voordeel van ondernemen is de vrijheid die je hebt, vinden ze allebei. "Ik kon doen wat ik altijd al deed maar dan precies op de manier zoals ik het voor me zag" zegt Geert. "Wat wij doen voelt niet als werken" voegt Peter daaraan toe. "Ja we hebben er hard aan moeten trekken, midden in crisistijd, maar altijd met plezier. We hebben wel echt zelf het wiel uit moeten vinden maar we zijn ook goed geholpen door een private investeerder. Een echte zakenman, met veel ervaring."

Succesformule

De reden dat ze tegen de crisis in vanuit het niets groeiden, weten ze niet precies. Er was geen vooropgezet plan. Hun formule, in de woorden van Geert: "we gaan ervoor, leveren kwaliteit en rijden rustig 's avonds nog naar een klant als het moet. En we zeuren niet over garantie en reparaties. Dat weten onze klanten te waarderen. We zijn misschien niet de goedkoopste maar leveren wel kwaliteit."

Dat laatste is een bescheiden understatement. Het bedrijf weet met het hoge kwaliteitsniveau en de servicegraad de grootste namen in de voedsel- en farmaceutische industrie aan te trekken. Namen van grote multinationals komen tijdens het gesprek regelmatig voorbij. Het geeft aan dat dit bedrijf heel snel een goede reputatie heeft opgebouwd. Daarnaast zijn ze veel bezig met innovatie. Er zijn verschillende projecten waar achter de schermen hard aan wordt gewerkt en die voor een revolutie in bepaalde sectoren moeten gaan zorgen. Meer mag er niet over in de krant, het is allemaal nog geheim. Maar het is veelbelovend, dat is zeker.

Innovatie

Geert laat tekeningen zien. Het bedrijf heeft een 'slalijn' volledig ontwikkeld en gebouwd. "Aan de ene kant werp je sla op een transportband, aan de andere kant komt het er verpakt en wel uit." De machine is in staat om bakjes van diverse maten te vullen. De machine wordt nu gebruikt voor babyleaf slasoorten. Denk daarbij aan rucola, mesclun en veldsla. Ook heeft het bedrijf een lijn gebouwd om M&M's in cilindrische tubes te verpakken. Het hele proces vanaf het plaatsen van de tubes werd door hen ontwikkeld. Zo werden de tubes geopend, gevuld, gesloten en beplakt met stickers. "Altijd zijn we wel bezig met nieuwe innovatieve projecten in verschillende markten" geeft Peter aan.

De komende jaren willen ze graag verder doorgroeien. Maar niet eindeloos en onbeperkt. "Graag willen we ons blijven kenmerken door flexibiliteit en een platte organisatie met korte lijntjes."