Afbeelding
Foto:

Natuur laat je leven…

Bijna een jaar geleden sprak ik voor het eerst met de redactie van Eilanden-Nieuws en ontstond het idee om een maandelijkse column te gaan schrijven. Niet dat ik zelf zo bijzonder ben, maar wel het werk dat ik als boswachter communicatie en beleven voor Natuurmonumenten verricht. Op de meest vreemde plaatsen spreken mensen mij inmiddels aan over mijn column. Bij de slager, op de school van mijn dochter, in de wachtkamer bij de huisarts of tijdens een rondje hardlopen. Erg leuk om te zien en te horen dat het opgemerkt wordt.

Naast de collega's waarmee ik samen het team van de Zuid-Hollandse eilanden vorm, heb ik er ook nog eens vele vrijwillige collega's bij gekregen. Natuurmonumenten telt bijna 8.000 vrijwilligers die zich inzetten voor een natuurlijker Nederland. Samen met hen onderhouden we de natuur, zodat wij en onze kinderen en kleinkinderen hier samen van kunnen genieten. Dankzij vrijwilligerswerk wordt de natuur nog beter beschermd!

Het natuureiland Tiengemeten telt ruim 100 vrijwilligers. En deze vrijwilligers komen lang niet allemaal uit de Hoeksche Waard. Op het eiland zijn ook verschillende vrijwilligers actief die van Goeree-Overflakkee komen. Tiengemeten is een uniek stukje Nederland. Het is vrijwel onbewoond, waar je unieke deltanatuur vindt en waar je alleen per boot kunt komen. Hier ben je weg uit alle hectiek en kun je naar hartenlust wandelen, fietsen, vogels kijken, fotograferen of... zowel voor jong als oud... lekker ravotten in Speelnatuur.

Ook jij kunt hier deel van uitmaken! Wil je je tijd vrijwillig inzetten voor de natuur? En dit ook nog eens op een bijzondere locatie? Dan is een vrijwilligersfunctie op Tiengemeten misschien wel wat voor jou! Ieder talent komt hier tot zijn recht. Van omgang met kinderen tot contact met bezoekers in het bezoekerscentrum of het infopunt. Of zet je natuurkennis in als excursieleider en ga met een groep mensen op stap op het eiland. Als vrijwilliger lever je een actieve bijdrage aan een uniek stukje natuur in Nederland en werk je samen met een leuk team.

Vaak borrelen er aan het einde van het jaar voornemens op. Misschien ook wel bij jou. En als deze raakvlakken hebben met vrijwilligerswerk en natuur… kijk dan eens op www.nm.nl/vrijwilligers bij Tiengemeten. Wie weet vind jij daar jouw voornemen voor 2019!

En probeer tussen de kerstkransen, gourmetschotels en oliebollen tijd vrij te maken om met elkaar de natuur in te gaan. Maak een mooie wandeling of stap op de fiets. Want natuur maakt gezond... en gelukkig. Natuur laat je leven.

Fijne feestdagen en een mooi en 'natuurrijk' 2019!

Chantal van Burg