Afbeelding
Foto:

Hoopvolle jongerenwerker

Het zou mooi zijn als we als samenleving positiever omgaan met hangjongeren, vindt Simon Aantjes. Hij is jongerenwerker op Goeree-Overflakkee. De toekomst voor het jongerenwerk ziet hij zonnig in.

Door Lars Jacobusse

Simon is jeugdwerker voor Stichting ZIJN. Er zijn vier jongerenwerkers op het eiland, waarvan drie van deze stichting. "Wij doen vooral preventief werk," vertelt Simon. "Dat houdt in dat we jongeren proberen te helpen door met ze in gesprek te gaan en ze te voorzien van praktische tips en een luisterend oor." Hij is vaak te vinden in het Jeugd Activiteiten Centrum (JAC) in Middelharnis. "Hier komen niet per sé probleemgevallen, er zijn ook veel jongeren die hier voor de gezelligheid komen." Het centrum is door de week 's middags open van twee tot vijf uur. "Er heeft van de jongerenwerkers ook altijd iemand ambulante dienst. Dat betekent dat we naar hangjongeren toe gaan."

Van theater tot jongerenwerk

Het was niet vanzelfsprekend dat Simon in het jongerenwerk zou belanden. Hij volgde een docentenopleiding Theater in Zwolle. "Wel ontdekte ik al gauw dat ik kwetsbare doelgroepen interessant vond. Daarnaast ging ik veel met jongeren om en dat beviel wel. Toen leerde ik mijn vrouw kennen, die komt uit Bruinisse. Ik kom zelf uit Molenwaard, dus Flakkee lag mooi tussenin. Zo zijn we hier terechtgekomen en ben ik dit werk gaan doen. Ik doe dit nu anderhalf jaar met veel plezier."

Simon ligt niet zo snel wakker van zijn werk. "Hoewel het soms wel lastig is om je werk niet mee te nemen naar huis. Gelukkig doen wij het preventieve werk; altijd kunnen we wel doorverwijzen naar hulpverlening. Alleen moeten jongeren dan wel zelf willen veranderen. Dat is voor henzelf vaak een heel gevecht. We proberen daarin te helpen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Dat kan als toeschouwer lastig zijn, ja."

Hangjongeren soms goed teken

"Hangjongeren hebben een slecht imago. Dat is niet altijd terecht, vind ik. Meestal accepteren jongeren je best snel. Het heeft wel met je opstelling te maken, natuurlijk. Je moet niet aan komen zetten als degene die het allemaal wel weet of je oordeel al klaar hebben." Dat er hangjongeren zijn, kan zelfs een positief teken zijn, vindt hij. "Er zijn zat dorpen en steden buiten Goeree-Overflakkee waar ik helemaal geen hangjongeren zie. Maar waar zitten de jongeren dan? Is het achter een computer met een game beter dan wanneer je elkaar ontmoet op straat?"

Het positieve aan Flakkee is juist dat mensen elkaar opzoeken, volgens Simon. "Er zijn ook hangouderen hier. Heb je ze gezien? Nu met dit weer niet, maar in de zomer komen ze met hun rollators bij elkaar op straat, reken maar. Dat hoeft niet van bovenaf te worden opgelegd, dat organiseren ze zelf. En die ouderen maken soms nog meer lawaai dan de jongeren. Het punt is dat ouderen een toegankelijkere en minder intimiderende uitstraling hebben dan hangjongeren. Daardoor wordt er niet met een boog omheen gelopen en wordt het niet als 'hangen' gezien. Maar het principe is echt precies hetzelfde."

Pannakooi

Maar Simon gaat dus niet alleen naar jongeren toe, ze komen ook zelf naar het activiteitencentrum. "Het afgelopen jaar is er veel meer animo gekomen onder jongeren om hier naartoe te gaan. Een school heeft hier een deel van hun sportdag gehouden. We hebben een pannakooi en die hebben ze toen gebruikt. Verschillende jongeren bleven hier hangen. Er kwamen hier op een middag denk ik gemiddeld zo'n vijftien jongeren. Nu zijn het er wel 40."

Jongeren zijn enthousiast, zijn warm te krijgen voor activiteiten als je ze inschakelt, weet Simon. "We hadden hier een Playstation die even moest worden gerepareerd. Dan heb je zo een hele hoop mensen om dat apparaat heen staan die wel even willen helpen. En als je roept: 'ik ga de kerstboom optuigen' zijn er ook gelijk een hoop vrijwilligers. Jongeren pakken makkelijk iets beet en zijn enthousiast. Het mooie daarvan is dat de jongeren op een toegankelijke en speelse wijze geactiveerd worden om hun talenten te ontwikkelen. Ze leren hun talenten kennen, verantwoordelijkheid te nemen en zien het resultaat van hun inzet. Dat gaat vaak gepaard met plezier."

Jongerenwerkers zijn steeds op zoek naar nieuwe wegen om jongeren te bereiken. "Het afgelopen jaar is het aantal jongeren dat wij bereiken flink gegroeid. Die lijn willen we voor de komende tijd vasthouden." Hij is wat dat betreft positief gestemd. "We slagen erin om jongeren steeds beter te bereiken. Wel zijn we hard op zoek naar vrijwilligers voor de inloop van het Jongeren Activiteiten Centrum."