Overdracht taken beschermd wonen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de valreep van het jaar kreeg de raad nog een uiterst – inhoudelijk ingewikkeld – onderwerp voorgelegd. Er was een informatief document over het regionaal plan beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Gevraagd werd in te stemmen met een regionale uitvoering van taken op genoemde gebieden vanaf januari 2020. Ook werd goedkeuring gevraagd voor het overdragen van de lokale taak en de bijbehorende financiële middelen voor beschermd wonen, voor mensen met een licht verstandelijke beperking aan de aangewezen centrumgemeente in deze regio en dat is Nissewaard. Dit al per januari 2019.

Door Jaap Ruizeveld

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) kreeg de gemeente de taak om maatschappelijke ondersteuning te organiseren voor haar burgers. Het bieden van beschermd wonen en opvang is een onderdeel daarvan. Op dit moment werken de centrumgemeente Nissewaard en de regiogemeenten (waaronder Goeree-Overflakkee) samen op basis van een convenant. Dit convenant eindigt van rechtswege op 1 januari 2020. Geprobeerd wordt om nog deze maand te komen tot besluitvorming over de formele vorm van de samenwerking per 1 januari 2020. In dit zeer complexe onderwerp worden inmiddels gesprekken gevoerd met zorgaanbieders en hun cliëntenraden om noodzakelijke gegevens te verkrijgen. Zoals in het coalitieakkoord 2018-2022 is opgenomen, dient er doorlopend aandacht te zijn voor een goede opvang op het eiland.

Instemming

Er kwam na een breed debat steun voor het collegevoorstel. Wel waren er zorgen die zich richten op onzekerheid of er op het eiland opvangmogelijkheden zouden zijn voor kwetsbare jongeren (net boven de 18), zodat zij niet naar andere locaties zouden moeten. Liefst dichtbij huis houden en daar zorg bieden, opperden Lobke van Oorschot (CDA), Brederveld (SGP) en C. Grinwis (PvdA). Blijft er voldoende identiteit en kunnen wij dat garanderen? vroeg CU (Mariëlle van den Berg). Zij vroeg ook aan de wethouder of het mogelijk zou zijn als de gemeente niet tevreden is met de uitvoering van het regionale plan om de stappen terug te draaien en zelf activiteiten te ontplooien. Die uittredingsmogelijkheid is er in het nieuwe convenant, gaf wethouder Bruggeman aan. Er wordt ingezet op extra personeel. De raad wordt ingelicht over het verloop van de ontwikkelde pilots.