Feestdagen?

De zogenaamde feestdagen staan weer voor de deur. De meesten van ons kijken er naar uit, gezellig met vrienden of familie bij elkaar. Lekkere hapjes, een heerlijke maaltijd, wat lekkers gekookt of samen uit eten. Na het eten voldaan uitbuiken op de bank met een bak koffie en iets lekkers erbij. We kruipen heerlijk bij elkaar en genieten van deze momenten.
We zijn vaak zo naar binnen gericht in deze tijd en vooral bezig het zelf gezellig te hebben. Maar is het juist niet de bedoeling dat we met deze dagen omzien naar anderen? Naar de mensen die in deze donkere dagen de eenzaamheid harder voelen dan anders?

Helaas is het niet voor iedereen een periode van gezelligheid en samenzijn. Er zijn met deze dagen ook mensen die zich erg eenzaam voelen of in ieder geval alleen zijn. Niet iedereen kan terugvallen op familie of vrienden of wordt uitgenodigd voor een maaltijd of gezellige borrel.
'Feestdagen' is dus maar een betrekkelijk woord, waar iedereen zijn eigen gevoel bij heeft. Want ik kan u verzekeren dat ook op Goeree-Overflakkee mensen zijn die de 'feestdagen' alleen moeten doorbrengen. We komen in ons werk regelmatig tegen dat mensen eenzaam zijn. En dat zijn niet alleen de ouderen die geen familie meer over hebben. Maar ook gerust jongere mensen die om wat voor reden dan ook geen contact hebben met hun familie en de buren alleen kennen van het verplicht beleefde 'goedemorgen/goedemiddag' bij het passeren.

Zou het niet mooi zijn als we dit jaar allemaal eens om ons heen kijken om te zien of een buurman of buurvrouw alleen is? Dat we die dan uitnodigen om aan te schuiven bij het gourmetstel of welke maaltijd dan ook? Of simpelweg eens vragen of ze een bakkie komen doen? Hoeveel moeite kost het om eens oprecht aan iemand te vragen hoe het met hem of haar gaat?

We zien in ons werk als politie dat de maatschappij verhard en de verdraagzaamheid afneemt. We kunnen niet veel meer van elkaar hebben. Als we elkaar aanspreken op bepaalde zaken, dan leidt dat steeds vaker tot ruzie of scheve verhoudingen in een straat. We spreken veel over elkaar, maar met elkaar een fatsoenlijk gesprek voeren vinden we moeilijk. Laten we 2018 positief afsluiten in dat opzicht. Stap eens op die buurman of buurvrouw af waar u een conflict mee heeft en ga het gesprek aan met het doel om een oplossing te vinden.

'Uw naasten liefhebben als uzelf' is niet alleen iets wat in de Bijbel staat en alleen op christenen van toepassing is, maar het is een boodschap van algemene normen en waarden. We zijn met bijna 50.000 mensen op ons eiland en we kunnen niet met iedereen vrienden zijn, maar laten we in ieder geval met onze naasten in vrede en harmonie samenleven.