Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Dorpsraad Ouddorp ontluikt

OUDDORP – Vraag aan de dorpsraad van Ouddorp hoe ze over hun dorp denken en er komt zo goed als uit één mond: "Buutengeweun." Zeer tevreden zijn ze, al valt er natuurlijk altijd wat te verbeteren. De dorpsraad houdt zich in de eerste plaats bezig met de leefbaarheid. Met politiek bemoeien voorzitter Ellen Mastenbroek en de andere zeven leden van de dorpsraad zich niet. Dus ook niet met de discussie over kustbebouwing en de recreatieve ontwikkelingen rond Ouddorp.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

De dorpsraad vergadert op een maandagavond in december in Eben-Haëzer, een bijgebouw van de kerk met dezelfde naam. De koster zorgt voor koffie en thee. Verscheidene tafels zijn in een vierkant gezet, in vergaderopstelling. De verslaggever mag aanschuiven en voordat het doornemen van de agendapunten echt begint vragen afvuren op de voorzitter. Er zijn nog meer gasten aan tafel: twee vertegenwoordigers van een projectontwikkelaar met een bouwplan.

Het is een interview met voorzitter Ellen Mastenbroek, maar de antwoorden komen niet alleen uit haar mond. De setting is uitnodigend om aan te vullen en andere gezichtspunten toe te voegen.

Schakel

"Onze rol? Wij vormen de schakel tussen de inwoners van Ouddorp en de gemeente. Dat is het gemeentebestuur, maar we hebben vooral een ingang bij de ambtenaren." De 'kernambtenaar' is altijd aanwezig bij de vergaderingen van de dorpsraad en zit vanavond ook aan tafel.

Bewoners met vragen of problemen zijn er niet vanavond. Voorafgaand aan de vergaderingen, van halfacht tot acht uur, hebben ze de kans om in te spreken bij de dorpsraad. "Maar", zegt de voorzitter, "we krijgen ook wel reacties via de telefoon en de mail. Pas hebben we ons nog gepresenteerd op de Vision-beurs. Dat doen we om drempels weg te halen en te werken aan onze bekendheid."

Dat is wel nodig, want lang niet elke Ouddorper is op de hoogte van het bestaan van de dorpsraad. Ellen Mastenbroek: "Wij zijn pas begonnen toen er één gemeente op Goeree-Overflakkee was gekomen. Verschillende andere kernen hadden al een dorpsraad. Maar in Ouddorp was dat niet nodig. Als er iets was belde je gewoon naar de gemeente, of je ging naar het gemeentehuis in Goedereede. Het was allemaal erg laagdrempelig."

De jongste

Laagdrempelig, dat probeert de dorpsraad ook te zijn. "De mensen weten ons meer en meer te vinden. Maar je begrijpt dat er wel wat jaren overheen gaan. Het is een groeiproces. Andere kernen hebben het voordeel dat ze al vele jaren aan het opbouwen zijn." Aan tafel klinkt de gedachte dat de dorpsraad van Ouddorp weleens de jongste van het eiland zou kunnen zijn.

Een relatief prille dorpsraad, die zijn vleugels begint uit te slaan – heeft die nou veel invloed? De voorzitter vindt van wel en de overige leden knikken mee. "Onze ervaringen met de gemeente zijn prima. De lijntjes zijn kort. Wij kunnen altijd terecht bij onze 'kernambtenaar' en zij zorgt ervoor dat onze zaken in het gemeentehuis op de juiste plek belanden. Natuurlijk is er niet voor alles direct een oplossing, maar er is altijd overleg mogelijk en de intentie om er samen uit te komen."

Mijlpalen – resultaten die de dorpsraad tot nu toe heeft weten te boeken – zijn er zeker. De leden noemen bijna beurtelings iets waaraan zij een steentje hebben mogen bijdragen. Het vlot in de haven, dat was afgekeurd, maar met behulp van een kerngeboden projectsubsidie nieuw leven ingeblazen kreeg. De opgeknapte steiger, ook in de haven. De skatebaan die was vernield en nu weer vernieuwd. Het fietspad tussen Paal 10 en de uitkijktoren dat op zijn plaats mag blijven. De aanleg van de rotonde aan de Oosterweg, een oplossing voor de gevaarlijke situatie, die door bewoners naar voren is gebracht en door de dorpsraad bij de gemeente onder de aandacht is gebracht. Het springfeestje in de voorjaars- en herfstvakantie – een sporthal vol springkussens, speeltoestellen en oudhollandse spelen – dat ook door de jeugd van buiten het dorp is ontdekt én door ouderen die graag een kijkje komen nemen naar zo veel speels plezier.

Het strandje

Met de aanpak van het strandje bij De Punt, ook een speerpunt van de dorpsraad van Ouddorp, loopt het minder vlot. "Daar zijn we al twee jaar mee bezig", zegt de voorzitter. "We willen graag dat het strandje wordt opgeknapt, zodat de gezinnen uit Ouddorp er weer terecht kunnen om te recreëren. We wachten nu op uitsluitsel van Staatsbosbeheer." Een ander punt loopt ook nog: mogelijkheden om te spelen voor de kinderen in het nieuwbouwwijkje aan de Oosterweg. Dat is nu opgepakt door de woningbouwvereniging.

Je ontkomt er natuurlijk niet aan als je in Ouddorp bent: hoe kijkt de dorpsraad aan tegen de kustbebouwing en de recreatieve ontwikkelingen op de kop van het eiland? Er is een uitgebreide discussie aan de gang, met tal van repercussies in de pers, maar voor de dorpsraad is het geen punt van grote aandacht. "Wij zijn geen politieke beweging", maakt de voorzitter duidelijk. "Als bewoners zich over dergelijke onderwerpen melden bij ons, dan verwijzen we ze door naar de politiek. Van SGP tot PvdA, met wie ze maar willen spreken. Wij hebben geen oordeel over kustbebouwing of meer of minder recreatie, maar we willen wel betrokken blijven en meedenken, vooral als het over de leefbaarheid in het dorp gaat."

Geen moeite

Voor Ellen Mastenbroek betekent dit dat ze nu een andere rol speelt dan in het verleden, toen ze in de politiek zat. Dat verleden in de raad van de gemeente Goedereede was overigens wel de reden om haar aan te zoeken om plaats te nemen in de dorpsraad. Ze zei ja omdat ze geïnteresseerd is in wat er in haar dorp gebeurt.

Dat dorp, dat ongeveer in het uiterste puntje van het land ligt, maar waar het goed toeven is: "Ik heb er geen moeite mee om hier te wonen." En waar de dorpsraad de vinger aan de pols houdt, ook als het om voorzieningen gaat die belangrijk zijn voor de inwoners van Ouddorp. "Ik ben heel blij dat de beroepscampus op het eiland komt. Dat maakt een einde aan de bezoeking dat jonge kinderen naar Rotterdam, Dordrecht of Zeeland moeten. Soms zitten ze al op hun vijftiende in de kost…", zegt de ooit vanuit Utrecht naar Ouddorp 'geëmigreerde' voorzitter.

De echte vergadering van de dorpsraad kan beginnen. De projectontwikkelaars zitten te popelen om hun verhaal te vertellen. Op de valreep wil de dorpsraad nog kwijt dat vrijwilligers, belangstellenden, geïnteresseerden welkom zijn om het groeiproces van deze link tussen bewoners en gemeente verder vorm te geven. "Ja, bewoners met verschillende leeftijden, dat zou fijn zijn."