Afbeelding
Foto:

"Op het eiland zijn kansen genoeg…"

Horeca in een modezaak. Programmeerlessen op de middelbare school. En ruim baan voor innovatieve ondernemers. Als het aan de FOGO-bestuursleden Daan Buijze, Mike Dreisch en Steef Visser ligt, liggen er volop kansen op Goeree-Overflakkee. De drie ondernemende eilanders hebben een duidelijke toekomstvisie.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Economisch staat het eiland er goed voor: er zit groei in een groot aantal bedrijven en er zijn ook een aantal succesvolle innovatieve bedrijven en organisaties actief. Binnen de detailhandel zijn er nog wel zorgenkindjes.
Hoe ziet de toekomst eruit voor deze 'middenstanders' volgens FOGO?
Daan Buijze, eigenaar van Buijsse Mode in Middelharnis, voorziet dat in de komende jaren de concentratie van winkels op het eiland zich zal voortzetten. In kleinere kernen zullen nog wel supermarkten en een enkele bakker of slager blijven, maar verder zal de detailhandel zich concentreren in Middelharnis en in Ouddorp als toeristisch koopcentrum. Hierbij tekent hij aan dat het voor Ouddorp wat lastiger is in de wintermaanden. Maar over het algemeen stelt hij: "Winkels zullen altijd blijven ondanks het online geweld, maar in de kleine dorpen blijft het lastig."

Belevingsgebied

Steef Visser is van mening dat de detailhandel op het eiland nauwer kan samenwerken. De FOGO wil meedenken om samen met deze ondernemers een 'belevingsgebied' te creëren. Hij legt uit: "Een winkelgebied met lege panden is niet aantrekkelijk en niet uitnodigend. Het zou mooi zijn als door nauwe samenwerking binnen de detailhandel en met anderen een soort belevingsgebied gecreëerd zou kunnen worden. De mensen moeten er voor kunnen kiezen om hun tijd meer aan dit nieuwe winkelen te gaan besteden". Dan moet er natuurlijk wel een winkelcentrum zijn waar iets te beleven valt. Visser stelt aan Daan Buijze de vraag of hij – met de grootste winkel van de regio – een horecagelegenheid binnen zijn pand zou willen hebben. Daan aarzelt geen moment. "Dat zou ik graag willen, want een horecagelegenheid houdt de mensen vast en hoe langer ze in jouw winkel zijn, des temeer ze gaan besteden".

Volgens de mensen van FOGO moet er 'breed' gedacht worden bij het realiseren van een dergelijk belevingsgebied. Dit kan alleen maar door nauwe samenwerking van de ondernemers

Samenwerking

Mike Dreisch geeft aan dat de noodzaak tot samenwerking niet alleen geldt voor de detailhandel. Dit geldt ook voor andere sectoren. In bijna elke sector is het gebruikelijk dat men naar de eigen 'silo' kijkt, aldus Dreisch. "Als we gaan kijken wat we met de visserij willen, moeten we daar ook de agrisector, de recreatie, de detailhandel en ook de horeca bijtrekken". Dit is ook het geval bij het opstellen van een detailhandelsvisie. Je moet er meer sectoren bij betrekken en alle dingen meer integraal aanpakken. Daar creëer je ook meer overlevingskansen voor al de sectoren. Dat is ook een uitdaging ook voor de detailhandel.

Lastig

Samenwerking binnen de rest van het bedrijfsleven vergt inventiviteit van de ondernemers. Ook hier moet het silo-denken plaatsmaken voor de gezamenlijkheid van ons eiland. Hierbij dienen zeker de bewoners betrokken te worden om hem te stimuleren 'lokaal te shoppen'.

Steef is reëel, hij snapt ook wel dat uitsluitend lokaal kopen of zaken doen niet meer terugkomt. "Men moet snappen dat sommige dingen verdwijnen. Het bestedingspatroon is veranderd, evenals de inkoopbeleving en daar moet je op participeren".

Kansen genoeg

Op het eiland zijn kansen genoeg. Steef Visser noemt een aantal grote IT-bedrijven waarbij honderden hoogopgeleide mensen werken. "Als juist die mensen hier blijven, dan gaan ze ook besteden bij de detailhandel". In het kader van Smart Water heeft men op één van de lagere scholen lessen 'leren programmeren'. Dit was een succes en heeft als bedoeling om de jongeren op het eiland te houden; want kansen zijn er genoeg. De kansen liggen ook in de 'majeure projecten' zoals de ontwikkeling van de getijdencentrale. "Dit is een heel bijzonder project waar we op in moeten spelen. Want deze centrale trekt ook tijdens de bouw veel mensen, we moeten ons af vragen: wat kunnen we die bieden". Er is een behoefte aan innovatieve ondernemers, die ook kunnen inspringen op de energietransitie in andere sectoren op het eiland.

Smart Water

Het project Smart Water, waarin de FOGO participeert, heeft verschillende initiatieven ontplooid voor het ontwikkelen van een visie voor de komende jaren. Was dit succesvol? De mensen van FOGO geven aan dat dat het een zaak van lange adem is, maar dat door de jaren heen is gebleken dat steeds meer organisaties uit de verschillende sectoren zich hierbij aansluiten.
Ondanks dat de ontwikkelingen op het gebied van integrale aanpak langzamer gaat dan men in eerste instantie had verwacht, zijn er toch hoopvolle ontwikkelingen voor de toekomst. Onderwijsprogramma's, energietransitie, waterstof kunnen worden genoemd als lopende projecten. Ook Paulina.nu kan worden genoemd, evenals de samenwerking over het energieneutraal maken van Goeree-Overflakkee in 2020. In dit verband zijn verschillende trajecten ingezet.
Verder worden er initiatieven ontplooid door het verbinden van gezondheidszorg en recreatie.

Grens?

Mike Dreisch ontkent desgevraagd dat de ondernemers alles maar vol willen bouwen, zoals hen wel eens verweten wordt. Dreisch benadrukt dat 'volbouwen' niet duurzaam is. Het gaat vooral om het creëren van een gezonde bedrijfssector en dat wil niet zeggen dat alles maar volgebouwd moet worden. Wel kunnen de activiteiten worden uitgebreid door in te spelen op de ontwikkelingen die al gaande zijn. Maar dan moeten er wel keuzes gemaakt worden. Niet alleen door ondernemers, maar ook door de overheden. Er liggen veel kansen bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie.

Gematigd

Aan het slot van het gesprek kunnen we constateren dat FOGO de ontwikkelingen 'gematigd positief' beoordeeld wordt. Er wordt meer samengewerkt. Men zoekt elkaar op, maar het kan beter.
Het eiland moet als één geheel worden gezien. "Vanuit Ouddorp kunnen de toeristen worden doorverwezen naar Middelharnis.Het eiland heeft veel te bieden, denk aan Meneerse Werf en het Streekmuseum.

Samenwerking op veel terreinen neemt vastere vormen aan en men gaat steeds meer het eiland als één geheel presenteren. Ondernemers zijn trots op het eiland. En als we dan trots zijn op het eiland, dan mag je ook wel laten zien wat je allemaal kan", zo sluit Daan Buijze het gesprek positief af.