Koken op gas kan niet meer als Goeree-Overflakkee in de toekomst aardgasvrij wordt. Foto: Shutterstock
Koken op gas kan niet meer als Goeree-Overflakkee in de toekomst aardgasvrij wordt. Foto: Shutterstock Foto:

In Dirksland denken ze na over een aardgasvrije toekomst

DIRKSLAND – Om de CO2-uitstoot de komende dertig jaar met 85 tot 95 procent terug te brengen, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Zo moet Nederland in 2050 zo goed als aardgasvrij zijn. Dat heeft nogal wat consequenties. Ook voor de bewoners van Goeree-Overflakkee. "We staan aan het begin en weten nog niet hoe we er komen", zei Ward Mouwen, procesregisseur Warmteplan voor de gemeente Goeree-Overflakkee, dinsdag 4 december in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Daar was hij, samen met een collega, om tijdens de vergadering van de dorpsraad het hoe en waarom van het Warmteplan toe te lichten. Uiteraard was die toelichting in deze setting toegespitst op de kern Dirksland. "Wij hebben de opdracht om zo goed mogelijk naar een aardgasvrij eiland te komen in 2050", aldus Mouwen. "Per wijk – kern en buitengebied – kijken we wanneer en op welke manier we van het aardgas af kunnen."

Alternatief

2050 duurt nog meer dan drie decennia. "Maar we hebben het over een enorme opgave, die lang gaat duren. Bijna elk gebouw is aangesloten op het aardgasnet. Op Goeree-Overflakkee staan ongeveer 21.000 gebouwen en voor al die gebouwen moet er een alternatief voor aardgas komen. Dat is tot 2050 700 gebouwen per jaar. Een serieuze opgave." Temeer daar de rijksoverheid al in 2030 tot een CO2-reductie van 49 procent wil komen.

Voor Dirksland, dat circa 5500 inwoners en 2300 gebouwen telt, betekent dit dat er de komende tien jaar voor zo'n 1150 gebouwen een alternatieve energiebron moet komen. Hoe? Blauwdrukken, vastomlijnde plannen, zijn er niet. In elke wijk is de situatie anders. Daarom moet er in 2021 per wijk of kern een Warmteplan liggen met een specifieke aanpak voor die kern.

Dus ook voor Dirksland. Denk aan isolatie van gebouwen, aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, energieopslag en aansluiting van gebouwen op nieuwe duurzame warmtebronnen. Er zal een mix van energiebronnen komen, want één onuitputtelijk alternatief voor aardgas is er niet.

Betrokkenheid

De gemeente is verantwoordelijk voor de Warmteplannen. Die gebruikt daarvoor gegevens als het bouwjaar van de gebouwen, over woningtypen, aardgasleidingen, aardgasgebruik van particulieren en ondernemers, en energielabels. Ward Mouwen maakte bijvoorbeeld duidelijk, dat er in oudere woningen meer nodig is dan in recent gerealiseerde gebouwen en dat je in een flat of een straat met allemaal dezelfde woningen gemakkelijker voor een collectieve aanpak kan kiezen. In Dirksland is het aardgasnet niet direct aan vervanging toe. Dat is ook een factor die meetelt bij het opstellen van het Warmteplan. Evenals de betrokkenheid van bewoners. "We nemen ten minste drie maanden om met bewoners in gesprek te gaan", aldus de procesregisseur van de gemeente. "Dit gaat veel impact hebben achter de voordeur."

Wie gaat die energietransitie betalen? Wat voor de een geringe uitgave is, is voor de ander een (bijna) niet te dragen last. Volgens Mouwen zijn er financierings- en subsidiemogelijkheden in de maak om de overstap van aardgas naar een andere energiebron voor iedereen mogelijk te maken.

Informatieavond

Op voorstel van de dorpsraad komt er nog een informatieavond in De Schakel. Dan kunnen meer Dirkslanders kennisnemen van wat er op stapel staat richting een aardgasvrij eiland in 2050.