Mevrouw Berkhoff-Cloeck hakt het koord door voor de naamgeving.
Mevrouw Berkhoff-Cloeck hakt het koord door voor de naamgeving. Foto:

Nieuw drijvend boothuis voor KNRM reddingspost Ouddorp

OUDDORP – Golven met schuimkop op het Grevelingenmeer. Windkracht 8. Een meer passend en realistisch decor was zaterdagmorgen nauwelijks denkbaar bij de naamgeving en het in gebruik nemen van een nieuw drijvend boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij de Ouddorpse haven. Een project mogelijk gemaakt dankzij financiële support van de Stichting Helden der Zee-Fonds "Dorus Rijkers". Dit fonds steunt de KNRM al vele jaren genereus, waardoor zij dit boothuis kon laten bouwen bij ABC Arkenbouw op Urk. Mevrouw Berkhoff-Cloeck onthulde, met jeugdige generatie-assistentie, het naambord van het boothuis 'Hendrika Pieternella'.

Door Jaap Ruizeveld

Een naam die al eerder was aangebracht op een reddingboot, maar door verhuizing en omdopen was die naam verdwenen. Destijds is toen afgesproken dat 'Hendrika Pieternella' op een ander object van de KNRM weer zou worden vermeld. Dat werd dus het nieuwe drijvende boothuis in Ouddorp. Het biedt ruimte aan de stalling van reddingboot Griend, een bemanningsverblijf, een pakkenruimte en voldoende opslag. Door het hoge zoutgehalte in het Grevelingenmeer is gekozen voor een onderhoudsvriendelijke betonnen bak als fundering waarop het boothuis verder is gebouwd. Met enthousiaste inzet van vrijwilligers is het drijvende bouwwerk afgetimmerd en gereed gemaakt. Het voormalige boothuis van KNRM Ouddorp in het Grevelingenmeer is verhuisd naar KNRM Stellendam en ligt nu in de Binnenhaven aan het Haringvliet. Het is de stalling van de grotere Nikolaas-klasse reddingboot "Valerie Struis".

Ruim 100 acties

Het KNRM-reddingstation Ouddorp is in december 1869 opgericht. Het werkgebied van de reddingboot Griend betreft de Grevelingen, terwijl de Noordzeekant wordt bediend met de reddingboot Baron van Lynden. Met gemiddeld meer dan 100 acties per jaar is KNRM Ouddorp een zeer druk reddingstation binnen de KNRM. Voor de bemensing van het reddingstation staat een hechte groep van 29 vrijwilligers klaar. Bootbemanning, walploeg en een gecombineerde plaatselijke commissie met buurstation KNRM Stellendam.

Feestelijk moment

Het onstuimige weer was aanleiding om de KNRM-samenkomst, voor zover het de ontvangst en toespraken betrof, te houden in de gastvrije ruimte van clubhuis 'De Reddingsloods' van Watersportvereniging Goeree aan de Ouddorpse Haven. Hier kon secretaris plaatselijke commissie Adrie Bijl een zeer groot aantal genodigden verwelkomen en was het burgemeester Ada Grootenboer, voorzitter van genoemde lokale commissie, die een overzicht gaf van de ontwikkelingen die vooraf zijn gegaan aan de komst van het drijvende boothuis. Met trots schetste zij de activiteiten die de vrijwilligers van de KNRM verrichten voor de medemens in nood. "Een inzet die best beloond zou mogen worden met de nationale vrijwilligersprijs. Burgemeester Grootenboer gaf aan dat water in onze kustgemeenten een cruciale rol speelt. Op het gebied van economie, toerisme en recreatie. Maar bij de KNRM als een item waar redders zich onder vaak moeilijke omstandigheden actief inzetten voor de medemens. "Dat verdient groot respect".

Het is jullie gegund

Schipper Coen van der Linde was erg blij met de prachtige aanwinst, die via de steun van het fonds Stichting Helden der Zee, kon worden gerealiseerd. "Het is jullie gegund" klonk het. Voor de schipper was het voldoende zijn team aan te spreken met "Beste allemaal. Het is niet zonder slag of stoot gegaan maar dankzij iedereen die de helpende hand bood is het tot stand gekomen". Een slotakkoord om vervolgens in de stormwind naar het boothuis te lopen voor het feestelijk moment van naam onthulling en bezichtiging.
KNRM Ouddorp is blij met de support en het ontwerp van het boothuis dat door Zeelenberg Architectuur zo passend bij de haven is ontwikkeld.

Drijvend boothuis Hendrika Pieternella.
Reddingboot Griend in het nieuwe boothuis.