Verzekeren

We moeten het hebben over de ziektenkostenverzekeraars. Ik noem ze expres niet 'zorgverzekeraars', want dat is een term die mij het idee geeft dat die clubs er alles aan zouden doen om te verzekeren dat u als patiënt alle zorg krijgt die wenselijk is. En dat is gewoon niet helemaal zo. Wat ze doen, is het verzekeren dat de kosten voor uw zorg betaald kunnen worden. Het gaat om geld. De echte zorgverzekeraars zijn de verpleegsters, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, dokters en al die andere mensen die dag in en dag uit vroeg opstaan en laat doorwerken om te verzekeren dat er voor u gezorgd wordt.

In de zorg wordt sinds 2006 vaak geklaagd dat zorg geen product kan zijn. Ziek zijn is namelijk iets anders dan zin hebben in een nieuwe auto of een lekker frisdrankje. U heeft geen controle over uw behoefte aan zorg. Maar eigenlijk is het nog gekker. U bent het product. U moet zo goedkoop mogelijk blijven in de ogen van de verzekeraars. Daarom zie je ook alleen maar hippe, jonge mensen in hun reclamefilmpjes. Die zijn gezond en dus goedkoop. Die willen ze graag binnenhalen. Daarom zijn er wel polissen voor vegetariërs, maar niet voor chronisch zieken.

Zorgverleners willen van alles voor u doen, maar verzekeringsmaatschappijen geven hun centen niet graag uit. En de onderhandelingen die daarbij horen, zijn snoeihard en soms te pijnlijk om aan te zien. Mooie plannen worden zonder pardon afgewezen en om iedere cent wordt gebakkeleid. Dat is nu eenmaal hoe het systeem werkt en daar mogen we best eerlijk over zijn. Die eerlijkheid is waar soms de grenzen van het redelijke worden opgezocht.

Als een patiënt een ernstige aandoening heeft, ben je daar als dokter eerlijk en open over. Van mooi weer spelen wordt niemand beter. Artsen zijn dan ook niet op aarde om iets te verkopen of om klanten te werven. Ziektekostenverzekeraars hebben een ander belang. En over dat belang mogen ze best open zijn.

Het is weer december en de wervende reclames van de verzekeraars worden weer over ons uitgespoeld. Wat zullen ze voor u zorgen, wordt lid. Als zorgverlener die aan de andere zijde staat, voel ik me daar soms beledigd door. Het is namelijk niet waar dat uw gezondheid hun enige doel is. Ziektekostenverzekeraars zijn financiële instanties die op een markt met een onveranderlijke vraag het aanbod proberen te beperken. Ze zorgen niet voor u.