Afbeelding
Foto:

Bijzondere antiekwinkel Goedereede houdt uitverkoop

GOEDEREEDE - Vlak achter de grote kerk van Goedereede zit een klein antiekwinkeltje. De eigenaar is Robert Louis. Hij is vijfentachtig jaar en heeft besloten om de activiteiten met de winkel af te bouwen. Binnenkort houdt hij uitverkoop. Hij vertelt over de Twaalf Ambachten en waarom hij heeft besloten om langzamerhand te stoppen.

Door Lars Jacobusse

Begin jaren '70 kochten Robert en Ilse Louis dit winkeltje. "Het was de werkplaats van een timmerman. Zelf woonde hij aan de overkant van de straat." Het huisje werd grondig verbouwd. Er kwamen twee ramen bij. Binnen liggen nog oude oranjebruine plavuizen, de ruitjes zijn van enkel glas. Aan de zijmuur zit bovenin een 'takelluik', waardoor goederen aan een touw naar binnen kunnen worden gehesen. Buiten staan potten vol met bloemen, er hangt een ouderwetse visfuik aan de muur en een uithangbordje: 'antiek'. Op de deur staat in voorname krulletters: "Twaalf Ambachten, Antiek & Curiosa". Die naam verwijst naar het befaamde spreekwoord over twaalf ambachten en dertien ongelukken. Het geheel doet wel wat denken aan het winkeltje van 'Malle Pietje', uit de beroemde kinderserie Swiebertje.

Het winkeltje is altijd een hobby naast zijn werk geweest, vertelt de eigenaar. Veel winst heeft hij er nooit mee gemaakt. "Ik werkte bij een hulplijn voor mensen met psychische problemen. Allemaal vrijwilligers en ik stuurde de boel zo'n beetje aan. Dat was hard werken, in een tijd dat het nog niet allemaal gesubsidieerd werd. Ik werkte in Rotterdam. Het is een paar keer gebeurd dat ik in mijn Renault 4 bij de plek kwam waar ze de Haringvlietdam aan het aanleggen waren. Ik kende daar een kraanmachinist en die zette mijn auto in de bak van zijn kraan. Zo ben ik een paar keer over het zand naar de andere kant gereden."

Paus en treinen
Antiek is niet zijn enige hobby. Enige jaren geleden schreef hij een boekje over paus Adrianus. Dit was de enige Nederlandse paus, wiens pontificaat was gericht op hervorming maar grotendeels mislukte. Hij was ooit pastoor in Goedereede, in de kerk op steenworp afstand van het winkeltje.

Naast een passie voor geschiedenis ontwikkelde Louis gedurende de jaren een hobby op het gebied van modeltreinen. Hij begon ze te verzamelen, handelde erin maar had ze ook voor zichzelf. Nu heeft hij tientallen treintjes te koop. Er zijn stoomlocomotiefjes, trammetjes, ouderwetse donkergroene restauratiewagons mét interieur, tankwagons, ouderwetse hijskranen en bijzonder toebehoren.

Er is ook een legertrein, die in het echt heeft bestaan. "Tijdens D-Day is hij in Normandië gebruikt" vertelt de treinenverzamelaar. Er horen verschillende legerwagens bij en er is een wagon met een artilleriekanon. Zelfs op schaal is het schiettuig enorm groot. Alle treintjes en bijbehorende zaken zijn gedetailleerd nagemaakt en precies op schaal. Sommige zitten nog in de originele verpakking.

Werkende stoommachine
Er staat ook een miniatuurstoommachine in de winkel. Er zitten allerlei werkende mechanismes aan, zoals een molentje dat echt draait als de machine aanstaat. "Het was van een man die er zijn leven lang over gedaan heeft. Toen hij overleed hebben zijn kinderen het weggedaan. Dat was erg cynisch van ze. Dus ik heb het maar bewaard voor de toekomst."

"Helaas ben ik de laatste tijd best vaak ziek geweest en ik ben slecht ter been geraakt. We waren altijd regelmatig open, maar afgelopen periode zijn er een aantal maanden geweest dat we achter elkaar niet open konden. Dat werd te gek en dan moet je op een gegeven moment een keer stoppen." Dat is dan ook de reden dat hij nu uitverkoop gaat houden. Het is de bedoeling dat het meeste van de spullen in de winkel weggaat.

Van vrijdag 30 november tot en met woensdag 6 december is het iedere dag 'sinterklaasuitverkoop' van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 2 december is de winkel gesloten, betalen is alleen contant mogelijk. De 12 Ambachten is gevestigd aan de Kerkstraat 9 in Goedereede.

Afbeelding