Afbeelding
Foto:

Gezin pleegt honderden auto- en camperinbraken
Ook aan Brouwersdam veel auto's gekraakt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen zomer was het heel druk aan de Brouwersdam. Onder de vele bezoekers waren niet alleen recreanten want ook het aantal auto-inbraken groeide opvallend. En dit bleek in de hele kuststrook van Belgiƫ tot de Zuid-Hollandse eilanden zo te zijn. Onderzoek van de politie ontmaskerde een gezin dat ongeveer 160 auto-inbraken had gepleegd.

Door: Adri van der Laan

Sacha Houtman van de politie legt in een persbijeenkomst in Middelharnis uit dat men met de aanhouding van dit gezin een groot aantal auto-inbraken heeft opgelost. Zij legt uit dat het grote aantal meldingen van auto-inbraken in de zomer de aanleiding voor de politie is geweest om een groot onderzoek te starten. Er werd vooral ingebroken in auto's en campers die langs de kuststrook stonden geparkeerd. De politie begon met extra toezicht, ook van de gemeentelijke parkingwatchers. Bij dit onderzoek werd ook een lokauto ingezet waarin artikelen lagen die voorzien waren van een baken, zodat de gestolen goederen konden worden gelokaliseerd.
Momenteel is het onderzoek afgerond en dinsdag 4 december is de pro-forma rechtszitting.
De politie kwam het gezin op het spoor tijdens een onderzoek naar een grote reeks inbraken aan de kust. In deze periode werden enkele mensen als verdachten op camerabeelden vastgelegd. Tijdens een extra controle aan de kust werd op 16 augustus in Domburg een verdachte camper gesignaleerd. In de auto zaten enkele inzittenden, die stonden afgebeeld op de camerabeelden. Hierop werden vier volwassenen en vier kinderen aangehouden.

Identiteit

Het was voor de politie niet gemakkelijk om de identiteit vast te stellen want de verdachten hadden geen geldig identiteitsbewijs. De politie in Italiƫ moest zelfs worden ingeschakeld om achter hun identiteit te komen. Het Interregionaal Rechtshulp Centrum en de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) hielpen hierbij. Drie mensen hadden valse Italiaanse documenten. Het gaat om een man (43) met zijn 41-jarige vrouw en vier kinderen (15, 17, 18 en 20 jaar). De andere twee kinderen, een jongen (11) en een meisje van 1 jaar zijn geen verdachten in dit onderzoek. De jongste twee kinderen en de jongste twee verdachte kinderen zijn ondergebracht bij pleeggezinnen. De camper, waarin de verdachten reden, werd in beslag genomen. In het voertuig werden vele spullen in beslag genomen, zoals koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld.

Kindermishandeling

Door het Team mensenhandel werd onderzoek gedaan naar mensenhandel en uitbuiting. Hierbij bleek dat een van de kinderen in opdracht van de vader geld met een gestolen pinpas heeft opgenomen. Tevens is het vermoeden ontstaan dat de kinderen geen of onvoldoende scholing hebben genoten. Ook is door het criminele gedrag een scheve machtsverhouding ontstaan, waarbij geen duidelijke ouder-kind rol meer was. De ouders hebben profijt gehad van het crimineel gedrag van hun kinderen en zullen hiervoor vervolgd worden. Politie en justitie brengen het nieuws over dit onderzoek speciaal tijdens de Week tegen Kindermishandeling naar buiten. Zij pleiten er beiden voor om de veiligheid van minderjarige kinderen te vergroten.

Belgisch onderzoek

Tijdens de samenwerking met de Belgische recherche bleek dat ook aan de Belgische kust veel inbraken waren gepleegd, vooral in de periode voordat er in Nederland werd ingebroken. Vermoedelijk is deze familie daar ook voor verantwoordelijk.

Criminele organisatie

Nu het politieonderzoek in de afrondende fase zit, verdenken politie en justitie de man en de vrouw er verder van dat zij leiding gaven aan een criminele organisatie, met als doel om diefstallen en inbraken te plegen om zodoende te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep dagelijks parkeerplaatsen afstruinde en meerdere auto- en camperinbraken per dag pleegden. Het gezin is een bende, welke rondreisde met als doel om misdrijven te plegen, het zogenaamde mobiel banditisme.
Sacha Houtman wijst er verder op dat weer is gebleven hoe belangrijk het is dat goederen geregistreerd worden want van veel van de aangetroffen goederen is de eigenaar lang niet altijd terug te vinden. Er wordt dan ook aangeraden waardevolle spullen te registreren en te fotograferen. Via de site Politie.nl zijn registratiekaarten te downloaden.