Beleid huisvesting arbeidsmigranten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur controleert op dit moment intensief of arbeidsmigranten in woningen verblijven conform de daarop van toepassing zijnde regelgeving en kijkt ook of er sprake is van humane huisvesting. Dit schrijft het college in een raadsbrief als antwoord op een ingediende motie waarin naast genoemde aspecten ook werd gewezen op het feit dat arbeidsmigranten een substantiële bijdrage leveren aan de economie op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

Huisvesting arbeidsmigranten is geregeld in de beleidsnotitie "buitenlandse werknemers Goeree-Overflakkee". Een notitie uit de voormalige gemeenten Middelharnis en Oostflakkee die nu van toepassing is voor de gehele gemeente. Kleinschalige huisvesting kan in woonwijken en in de linten van de gemeente. In pensions en bij agrarische - of in bestaande of nieuwe bedrijfsgebouwen. Er zijn omgevingsvergunningen nodig waar aan voorwaarden gesteld kunnen worden. In het kader van de huidige notitie is het niet toegestaan arbeidsmigranten te huisvesten op recreatieterreinen, terwijl daar op dit moment de meeste arbeidsmigranten verblijven.

Onderzoek

Het college kondigt aan dat op grond van de Kadernota Revitalisering van Recreatieparken beleid wordt gemaakt hoe om te gaan met recreatieparken die geen recreatieve potentie meer hebben. Het gebruik maken van één of meer van deze parken voor huisvesting van arbeidsmigranten is een optie die wordt onderzocht. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuw beleidskader waarbij ook de mogelijkheden worden onderzocht voor de short-stay huisvesting van grotere concentraties arbeidsmigranten in het buitengebied van de gemeente. Dit specifiek gericht op de vraag die komt van lokale ondernemers.