De Jonge Spartaan G1.
De Jonge Spartaan G1. Foto:

Als De Jonge Spartaan G1 kampioen wordt gaat het team op de platte kar door het dorp

MIDDELHARNIS – "Goed zo, Felies. Dát is verdedigen", roept coach Chris van der Weele vlak voordat de rust aanbreekt. Felicia is een talentvolle verdedigster, de enige dame in het G-voetbalteam van De Jonge Spartaan. Maar er loopt meer talent rond. Zoals Wesley en Barri, die vrij gemakkelijk scoren. En keeper Brian, die in drieënhalf jaar tijd al 99 doelpunten heeft gemaakt, maar nu in het doel staat omdat hij geblesseerd is. De coach: "Kijk, keepen kan hij ook heel goed."

Door Kees van Rixoort

Zaterdagochtend, twee minuten over elf. "Je bent te laat", krijgt de verslaggever te horen, "het eerste doelpunt zit er al in. Gelijk na de aftrap van de tegenstander. We pakten de bal af en Wesley scoorde." Even later ligt nummer twee er al in: een strak schot vanuit de tweede lijn. Weer is Wesley de doelpuntenmaker.

VFC G2, de tegenstander uit Vlaardingen, geeft de moed niet op. De spelers, die ook één dame in hun midden hebben, blijven het proberen, maar stuiten veelal op noeste Flakkeese verdedigers als Felicia. Daar staat tegenover dat De Jonge Spartaan G1 gemakkelijk tikt en heel regelmatig opduikt voor de Vlaardingse goal. De ploeg van coach Van der Weele loopt voor rust al uit naar 5-0 en. De uiteindelijke eindstand is 10-1.

Het team, dat in voorgaande competities niet verder kwam dan de middenmoot, draait dit jaar fantastisch: acht gespeeld, acht gewonnen. Dat concurrent Barendrecht vandaag verliest, maakt het beeld nog fraaier. Zuidland G2 staat op vijf punten. De kans dat De Jonge Spartaan kampioen wordt is reëel, misschien al op 15 december: thuis tegen naaste belager Zuidland. "De jongens hebben het al over de platte kar, waarmee ze door het dorp gaan", lacht de coach. "Weet jij iemand die een platte kar heeft?"

Forse ritten

Het G-team van De Jonge Spartaan staat nu het vierde seizoen op de velden. Die liggen vaak ver weg, want veel G-teams – voetbalploegen voor mensen met een beperking – zijn er niet in de omgeving. Op Goeree-Overflakkee is maar één ploeg. Het gevolg is dat De Jonge Spartaan vaak forse ritten moet maken als er een uitwedstrijd op het programma staat. "We zijn pas nog in Katwijk geweest", zegt Van der Weele.

Hij vertelt, terwijl het publiek weer juicht voor een doelpunt, dat het vervoer goed geregeld is. Goed voor Goed, dat ook op de shirts van het G-team prijkt, stelt voor de uitwedstrijden een busje met chauffeur beschikbaar.

Het G-team van De Jonge Spartaan ontstond vier jaar geleden. Toen was het voetballen een activiteit onder de vleugels van Zuidwester. Na twee jaar is het team ondergebracht bij De Jonge Spartaan. De meeste spelers zijn cliënt van Zuidwester, maar er zijn er ook van 't Getij in Oude-Tonge, Sjaloom Zorg in Dirksland en het Thomashuis. Ze wonen op heel Flakkee, inclusief een voetballer die thuiswonend is.

Op de training, elke donderdagavond, verschijnen wekelijks twintig spelers. Vier van hen houden het bij trainen; zij spelen geen wedstrijden. Van de overige zestien spelers komen er op zaterdag elf in het veld. De samenstelling wisselt per keer om iedereen aan de beurt te laten komen.

Wisselen

Chris van der Weele, terwijl De Jonge Spartaan weer een doelpunt viert: "We spelen nu acht tegen acht, maar meestal is het negen tegen negen, als de tegenstander het goedvindt. We wisselen veel, zodat iedereen lekker kan voetballen." De G-teams spelen op een half voetbalveld. De wedstrijden bestaan uit twee keer een halfuur.

Bij 5-0 roept de coach: "Kalm aan." Op het moment dat een VFC-speler ter aarde stort na een forse ingreep in de Flakkeese verdedigingslinie, wil Van der Weele nog wat kwijt: "Een oproep: we hebben trainers en coaches nodig voor het G-team. De trainers die we hebben voetballen zelf vaak ook en zijn dus niet altijd beschikbaar bij wedstrijden en trainingen. Wie wil komen helpen hoeft niet per se lid van De Jonge Spartaan te zijn."

De VFC-speler is weer opgeklauterd en begint meteen aan een indrukwekkende pingelactie. Zijn schot is hard en gericht, maar keeper Brian pakt de bal met schijnbaar groot gemak. "Goed zo, keep!"

Dan klinkt het rustsignaal. "Het gaat erg goed, dit seizoen", zegt de coach op weg naar de thee. "Ja, dat heeft uiteraard ook met trainingsarbeid te maken." Hij geniet zichtbaar: "Het geeft zó veel voldoening om met deze gasten op pad te gaan. In het veld zijn ze best fanatiek, maar als het niet lukt, dan maken ze daar geen punt van. Onderling geklier hebben we niet in het G-team. Het is altijd gezellig."