Het Haringvliet …

Een kleine week geleden was het zover. De officiële opening van de Kier. Eigenlijk twee maanden later dan gepland, maar door de lage rivierwaterstand was het toen niet verantwoord. Donderdag 15 november was daar dan toch een klein feestje, waar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de symbolische handeling mocht verrichten.

Het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen is een moment waar wij als natuurorganisatie lang naar uitgekeken hebben. Het is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Vijftig jaar lang waren de Rijn en de Maas afgesloten van hun directe verbinding met zee. Sinds de bouw in 1971 kwam het unieke deltaleven tot stilstand, vissen stootten letterlijk hun neus en het Haringvliet werd zoet en stil.

Nu gaat de voordeur weer open. Nog niet permanent, maar 7 à 8 maanden per jaar is er deels een open verbinding en kunnen trekvissen weer tussen zee en rivier trekken. Hier profiteren zalm, zeeforel, haring, spiering en sprot van. En komen deze vissen terug in het Haringvliet, dan trekt dit ook weer vogels aan.

Zijn we nu klaar? Nee, zeker niet. Sinds 2015 werken we met zes natuurorganisaties samen in het Droomfondsproject Haringvliet om het gebied in en om het Haringvliet voor te bereiden op de terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels en volop mogelijkheden voor mensen om ervan te genieten. In het Haringvliet wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw vogel- en viseiland 'Bliek', de uitbreiding van het natuurgebied Scheelhoek vlakbij de Haringvlietsluizen is nog in volle gang, evenals de aanleg van de vogelboulevard Hellegatsplaten-Ventjagersplaten en de bouw van een vogelobservatorium bij de Marinahaven Stellendam. Kortom wij, maar ook de collega natuurorganisaties, zijn nog niet klaar.

Als ik mijn jongste dochter van 3 vraag of ze eigenlijk weet waar ik werk, zegt ze lachend: "Ja ha. In het Haringvliet." Tja, waar het hart van vol is … daar loopt niet alleen mijn mond van over!

TIP: De tentoonstelling Swim Fish Swim bij A Seal in Stellendam brengt de terugkeer van de dynamische deltanatuur van het Haringvliet en de gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa in beeld. Erg leuk en leerzaam om de trekroutes te volgen die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen.