Afbeelding
Foto:

Vernieuwing Oostdam enthousiast en ambitieus ter hand genomen
Zaterdag open dag

GOEDEREEDE – Er zijn nog wat kleine karweitjes te klaren, maar de grondige opknapbeurt die verenigingsgebouw Oostdam in de afgelopen maanden heeft ondergaan zit er bijna op. En daar zijn beheerder Elza Feller en Lesly Wolters, directeur van SRGO, heel trots op. De upgrade is op een bijzondere wijze tot stand gekomen.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Het in de zeventiger jaren gebouwde verenigingsgebouw heeft, ondanks wat mindere perioden, een niet meer weg te denken plaats in de samenleving van Goedereede ingenomen. Het gebruik van het gebouw nam steeds meer toe. Naast de vaste gebruikers, zoals Fanfare Apollo, verschillende vrouwenorganisaties, Toneelclub De Klokkendieven, de bridgeclub en een yogalerares, blijkt er ook behoefte te zijn aan wat meer ruimte voor nieuwe initiatieven. Daarnaast zou een facelift voor het wat gedateerde gebouw niet overbodig zijn. Tot die conclusie kwamen beheerder Elza Feller en de Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO), de organisatie die een groot aantal van de gemeentelijke accommodaties organiseert. Directeur Lesly Wolters van SRGO vertelt dat de renovatie van Oostdam oorspronkelijk begonnen is met de vloer. "Aan de vloer moest iets gedaan worden en dit zou op een bijzonder voordelige wijze kunnen worden uitgevoerd". Daardoor was er meer financiële ruimte om ook andere zaken aan te pakken. Want dit bleek wel nodig te zijn.

Gebruikers

Elza Feller vertelt dat de werkgroep die de renovaties heeft begeleid de wensen van de gebruikers heeft geïnventariseerd. En is er gekeken wat er mogelijk was. Naast de prachtige vloer valt het op naar wensen van de toneelvereniging en Apollo het podium van de zaal groter is gemaakt. Daarnaast is er achter in de zaal een kleine verhoogde ruimte gecreëerd met wat zitjes, zodat er na een bijeenkomst van de vereniging even kan worden nagepraat. "Deze ruimte heeft dynamiek in de zaal gebracht".
Doordat den men gebruik heeft gemaakt van het zelfde type en kleur van de vloer van zowel de zaal als de hal bij binnenkomst, heeft men optisch gezien één ruimte gecreëerd, wat een heel ruimtelijk en licht effect geeft. Overigens kunnen beide ruimtes nog door een vouwwand gescheiden worden. Maar op het verlanglijstjes staat nog wel een glazen tussenwand. "Maar zo zijn er nog wel meer wensen: zo zouden we graag in de toekomst het sanitair en de toiletgroep nog vernieuwd willen hebben", geeft Lesly Wolters aan.
Naast de genoemde renovatie is het meubilair van Oostdam eveneens vernieuwd. De oude stoelen en tafels hebben plaatsgemaakt voor lichte moderne meubels en voor het podium is een nieuw gordijn gekomen in de – traditionele – kleur donkerrood. Tijdens de upgrade is natuurlijk ook het kleine zaaltje meegenomen en deze heeft eveneens een nieuwe vloer en is aangepast aan de eisen van de tijd.
Elza Feller doet er alles aan om Oostdam midden in de samenleving van het stadje te laten blijven. Ze weet dat dit ook de wens is van de meeste Goereeërs. Tijdens de renovatie - die voor een groot deel door lokale ondernemers is uitgevoerd - bleek de betrokkenheid van de samenleving, doordat er regelmatig gevraagd werd hoe het met de werkzaamheden stond en Goereeërs spontaan binnenkwamen om de vorderingen te bekijken. Ook Lesly Wolters verzekert dat hij onder de indruk is van de betrokkenheid van de Goereeërs bij het gebouw, maar ook hoe men ambitieus en enthousiast te werk is gegaan.
Elza wil graag alle gelegenheid geven om deze betrokkenheid te laten blijken. Zo is er aanstaande zaterdag een open dag waarbij iedereen welkom is om het vernieuwde gebouw te bekijken. De verwachting is dat het druk zal worden en daarom heeft Elza twee weken geleden al de bewoners van het zorgcomplex Westvoorne uitgenodigd om op hun gemak een kijkje te komen nemen. Hier was veel belangstelling voor en dit werd zeker gewaardeerd. Waardering voor het gebouw is er ook bij de gebruikers. Tot verrassing van Elza en Lesly schonk de Vereniging van Vrouwen Rondom Goeree onlangs na een actie een cheque van maar liefst € 1.000,-. "Dat was de kers op de taart", aldus Wolters. Het bedrag zal natuurlijk besteed worden aan de verdere 'afwerking' van het gebouw.

Laagdrempelig

Het streven van Oostdam is om het gebruik van het verenigingsgebouw 'laagdrempelig' te houden. "Alles is mogelijk", vertelt Elza. "We kunnen volledig verzorgde recepties, verjaardagen of vergaderingen verzorgen, maar het is ook mogelijk om alleen de ruimte te huren en zelf te zorgen voor bijvoorbeeld drankjes of hapjes". Voor de toekomst zijn er nog genoeg plannen, zo is het de bedoeling dat óók in Oostdam activiteiten voor ouderen zullen worden georganiseerd. Dit alles in nauw overleg met Stichting ZIJN. "We zijn er voor iedereen", verzekert Elza enthousiast.

<In kader bij artikel>


Open dag

Zaterdag 24 november is er open dag in verenigingsgebouw Oostdam. Iedereen is welkom tussen 15.30 en 18.00 uur. Natuurlijk is er alle gelegenheid om het vernieuwde gebouw te bekijken. Tijdens de dag zullen verschillende verenigingen zich presenteren. Primeur is een optreden van het pas opgerichte dweilorkest van Apollo.

Afbeelding
Afbeelding