Afbeelding
Foto:

Radarproef Krammer geslaagd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Storend, zo'n rood licht boven op een hoge windmolen. Maar ook nodig om het luchtverkeer tijdens de donkere uren niet in gevaar te brengen. Nu gaat die lamp frequent aan en uit. Maar het zou kunnen dat dit verandert en dat het licht alleen gaat schijnen als er een vliegtuig of helikopter in de buurt is. Hoe weet die lamp dat? Doordat een radar luchtverkeer detecteert en doorgeeft.

Door Kees van Rixoort, foto: Menno Mulder

Een proef bij Windpark Krammer heeft uitgewezen dat dit op een veilige manier mogelijk is. Dit is een eerste geslaagde stap richting lampen die alleen aanfloepen als het nodig is. De noodzakelijke volgende stap is het aanpassen van de wettelijke richtlijnen. Is die achter de rug, dan is er nog een besluit tot aanschaf en installatie van de radar op Windpark Krammer nodig én het verkrijgen van een vergunning.

De geslaagde radarproef kan ervoor zorgen dat er ook elders in Nederland niet constant rode lampen op windturbines aan en uit gaan. De lampen halverwege de mast moeten wel blijven branden, ook als er geen vliegtuig in de buurt is. Maar die lampen zijn minder storend voor de omgeving.