Oude-Tongenaren willen starterswoningen en huurhuizen

OUDE-TONGE – Vorige week hield de dorpsraad van Oude-Tonge weer de jaarlijkse inwonersavond. Het zaaltje van Stichting ZIJN was tot aan de laatste stoel gevuld. Er stonden dan ook belangrijke onderwerpen op de agenda, zoals woningbouw in het dorp en duurzaamheidsplannen. De dorpsraad is kritisch over de woningbouwplannen en wil meer starterswoningen en huurwoningen voor senioren.

De presentatie van de gemeente over woningbouw riep nogal wat reacties op. Ten eerste dat er eindelijk concreet wat gebouwd gaat worden. Waar het afgelopen jaar het inwonersaantal van Oude-Tonge is gekrompen, kan men volgend jaar uitzien naar groei. Volgens de Dorpsraad is groei nodig voor de scholen, verenigingen en winkeliers. Kortom, voor de instandhouding van de leefbaarheid. In de komende jaren zal er volop worden gebouwd in het dorp, zoals plan Molenpolder. Wat volgens bezoekers van de avond nog mist, zijn starterswoningen en sociale huurwoningen voor senioren.

Een groot aantal aanwezigen vroeg zich dan ook af waarom er geen sociale huurwoningen voor senioren gebouwd worden, zoals wel gebeurt in Dirksland en Ouddorp. Veel ouderen zijn nu genoodzaakt het dorp te verlaten, als ze een seniorenwoning of appartement willen betrekken. Of zoals een mevrouw het omschreef: "Onze generatie verdwijnt uit het dorp".

Iemand anders zegt: "De gemeente heeft echter al vele jaren een stuk grond gelegen aan Capelleweg/Mercuriusstraat in bezit, waar niets mee gebeurt." De dorpsraad ziet hier een prachtige kans sociale huurwoningen voor senioren te bouwen volgens het nul-op-de-meterprincipe. Daarnaast vindt de dorpsraad dat de gemeente zijn regierol heeft laten liggen inzake de woningbouw die nu gaat plaatsvinden. "Waarom is er geen voorwaarde gesteld aan de projectontwikkelaars, dat ze alleen een bouwvergunning krijgen als ze bijvoorbeeld een bepaald percentage van de te bouwen woningen uitvoeren als sociale woningbouw?"

Aangezien op de inwonersavond veel leden van de gemeenteraad aanwezig waren, doet de dorpsraad ook op hen een beroep, om het college te bewegen zich sterker te maken voor sociale woningbouw. "Zowel voor starters als senioren. In de media is regelmatig te lezen dat de gemeente zich wil inzetten voor bouwen naar behoefte en deze behoefte is er in Oude-Tonge."