De Staver: "We betreuren zeer dat er klachten zijn ontstaan bij onze gasten"

Vervolg van de voorpagina

Zoals in de vrijdageditie is vermeld, was er donderdagavond in de gemeenteraad een heftige discussie naar aanleiding van een recent incident in zwembad De Staver. VKGO-fractieleider De Vos had al aangekondigd hierover aan het college mondelinge vragen te zullen stellen. Hij wilde inzicht in meetrapporten, informatie over het verloop van de communicatie rondom het incident en gaf aan dat de fractie al vele keren gewezen heeft op de blijvende problematiek.

Door Jaap Ruizeveld

Gezondheid in gevaar

Voorafgaand daaraan bepleitte inspreker John Albrechts dat de gemeente actie neemt om te voorkomen dat de gezondheid van bezoekers en leden van de zwemclub in gevaar komt. Hij stelde dat de water- en luchtkwaliteit, ondanks toegezegde verbeteringen, slechter was dan een jaar geleden. Rapporten met meetgegevens zouden zijn achtergehouden. Het leidde tot een scherp politiek debat, waarna wethouder Bruggeman vertelde welke stappen er zijn gezet en welke contacten en gesprekken er met SRGO over het incident en andere technische problemen in De Staver zijn en worden gevoerd. Een deel van de tekst hierover in het artikel van afgelopen vrijdag was helaas weggevallen. De situatie was bij het incident ernstig. Het bad moest kort worden gesloten voor technisch onderzoek. De zuurgraad was te laag, het water was vervuild en tientallen kinderen, zwemmers en begeleiders hadden lichamelijke klachten.

Onverteerbaar

VKGO wilde van de portefeuillehouder alle rapporten inzien die in de afgelopen periode zijn opgesteld over de ontwikkelingen in het zwembad. "Dit is absoluut onverteerbaar." Wethouder Bruggeman zegde toe dat het incident wel degelijk wordt onderzocht. Dat er een reconstructie komt van het gebeurde en dat het hele scala van techniek, handelingen en nazorg daarbij aan de orde komt. Het feitenrelaas zal aan de raad worden aangeleverd. De wethouder heeft directe contacten met SRGO en gaf aan dat ook de inspectie bij dit voorval is ingeschakeld en een onderzoek heeft ingesteld. Na het oplossen van de technische problemen zou er inmiddels weer zonder problemen gebruik van het bad kunnen worden gemaakt.

Zwemvereniging

De beheerder van het zwembad, stichting SRGO, heeft ruim een week na het incident een persbericht verstuurd over de gebeurtenissen. "We betreuren zeer dat als gevolg van het gebruik van het zwembad op dat moment klachten zijn ontstaan bij onze gasten." Verder staat in het bericht dat er bij de zwembadbezoekers die klachten hadden door het vervuilde water in de dagen erna geen blijvende of aanvullende klachten zijn ontstaan.

De Staver is al langere tijd in gesprek met Zwemvereniging De Schoteijl, omdat leden hiervan klachten ervaren bij het trainen. Het zwembadwater is normaal gesproken 29,5 graden, dat is een aangename temperatuur voor de mensen die er komen zwemmen. Voor de trainingen van de zwemvereniging is een watertemperatuur van 27 graden gewenst. Maar dat is lastig te realiseren met de huidige installatie, volgens zwembadbeheerder SRGO. Er komt desondanks een testperiode met een lagere watertemperatuur tijdens de zwemtrainingen.