Mantelzorg, dat verdient een bloemetje

Zo gezegd, zo gedaan. Samen drinken ze na het aankleden nog een kopje koffie. 'Moeten er nog boodschappen gedaan worden, Ma?'; wordt er gevraagd. "Ja, graag en gaan we dan lekker even samen?". "Tuurlijk, dat doen we". "Als ik jou toch niet had, m'n kind."

In Nederland zijn er miljoenen mensen die langdurig ziek, hulpbehoevend zijn of steun nodig hebben. Op welke manier dan ook. Eén op de drie van deze mensen heeft een extra handje nodig bij hun dagelijkse dingen of zorg. Een extra paar handen, ogen of zorg van een hulpheld(in), oftewel een mantelzorger. Vaak is dit iemand uit de naaste familie, een vriend of vriendin, een vrijwilliger of iemand van de thuiszorg. Voor degene die zij helpen zijn zij onmisbaar. Hun superhelden.

Voor veel van deze superhelden is het vanzelfsprekend om de zorg voor hun zieke of gehandicapte familielid, vriend of buur op zich te nemen. Zij vinden dit normaal. Natuurlijk is het normaal om kleine klusjes te doen, maar als de zorg lang duurt of intensiever wordt is er sprake van mantelzorg. De mantelzorgtaken kunnen veel tijd kosten, waardoor de mantelzorger zichzelf mogelijk wegcijfert, in dienst van de ander. Mantelzorg is vaak een intensieve, emotionele en verantwoordelijke taak. En dat word vaak niet herkend of erkend.

Deze prachtige, zorgzame mensen verdienen een bloemetje. En meer… Deze maand worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. De superhelden die vaak elke dag klaar staan of moeten staan. Mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat de hulpvrager het gevoel heeft dat ze ertoe doen en nog mee kunnen in de maatschappij. Via verschillende instanties worden mantelzorgcomplimenten of cadeaus uitgedeeld. Ook bij Stichting Zijn. Hier kunt u als mantelzorger terecht voor steun of informatie.

Ook u kunt een mantelzorger in het zonnetje zetten. U kunt ze steunen en ze een schouderklopje geven. Al zullen de meeste mantelzorgers zeggen dat het niet nodig is, omdat ze het met veel liefde doen. Zelf hebben ze vaak niet eens meer het idee hoe bijzonder het is, wat zij doen. Het is normaal. Maar dat is het uiteindelijk niet. Het is en u bent, BIJZONDER. Uw zorg is onbetaalbaar en toch goud waard.

Mantelzorger, u verdient een bloemetje!

Bron: Stichting ZIJN