Luchtfoto van het Havenhoofd bij Middelharnis. Er zijn plannen op rechtsboven in beeld een natuurgebied te realiseren, met daarin maximaal 40 duurzame woningen. 

Foto Beeldbank Rijkswaterstaat, Joop van Houdt
Luchtfoto van het Havenhoofd bij Middelharnis. Er zijn plannen op rechtsboven in beeld een natuurgebied te realiseren, met daarin maximaal 40 duurzame woningen. Foto Beeldbank Rijkswaterstaat, Joop van Houdt Foto: Joop van Houdt

Raad staat achter transacties voormalige BBL-gronden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ruim twee jaar geleden (2016) stemde de gemeenteraad in met de Vaststellingsovereenkomst voormalige BBL-gronden Noordrand en het daarbij behorend concept grondplan. In deze Vaststellingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt tussen provincie en gemeente over een grondportefeuille van ruim 475 ha, met een waarde van iets meer dan € 34 miljoen. Doelstelling van deze afspraak is om door middel van grondtransacties de ambities uit de gebiedsontwikkeling Noordrand (mede) mogelijk te maken. Die ambities zijn: agrarische structuurversterking, windenergie, natuur, recreatieve verbindingen en wonen in de natuur. Met een tegenstem van fractie Groep Zwerus werd het collegevoorstel overgenomen en de gelden beschikbaar gesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Genoemde overeenkomst geldt voor de periode 2016 t/m 2018. Gefaseerd zijn vanaf 2016 gronden aan- en verkocht. In Zuiderdiep- en Halspolder, Van Pallandtpolder en voor het deelgebied Eerste Bekading ten behoeve van de gebiedsontwikkeling wonen in de natuur. Daarna volgden deelgebieden Kraaijenissepolder en Tweede Bekading waarmee een grondruil kon worden gerealiseerd ten behoeve van de Gebiedsontwikkeling Eerste Bekading. In maart van dit jaar 2018 konden de gronden in het westelijk deel van gebied Bekading worden aan- en verkocht.

Beslismoment

Zoals de vaststellingsovereenkomst bepaalt, moet de gemeente uiterlijk op 31 december van dit jaar de nog resterende gronden verworven te hebben. Dat kan op 13 december, maar daarvoor moest de raad donderdagavond de kredieten beschikbaar stellen. In het raadsvoorstel (met aanduiding van de dekkingen) zijn bedragen genoemd van 490.000 euro (Zuiderdiep / Halspolder), 530.719 euro voor Eerste Bekading en Van Pallandtpolder 243.001 euro. De gemeenteraad gaf haar fiat voor deze kredieten.

Kanttekeningen

Wethouder Markwat sprak van een integrale invulling. Er moet voor een deelgebied (Eerste Bekading) nog een ontwikkelaar worden gezocht. De tijd dringt maar het zal best lukken om ook dit item dit jaar afgerond te hebben. VVD (Nijssen) vroeg extra aandacht voor de risico's die gelopen kunnen worden. Pipping (CU) had toch zorgen over het deelgebied Eerste Bekading omdat tot heden er geen passende inschrijving was ontvangen. Heintjes (VKGO) herhaalde het standpunt van de fractie dat zij graag een andere invulling van het gebied hadden gezien. Houd het in het nog resterende deel op landbouwgrond en zoek niet verder naar een ontwikkelaar, adviseerde hij. "We liggen op schema" verzekerde Markwat, "we voeren nog gesprekken. Wij hebben vertrouwen in doorontwikkeling van de Eerste Bekading."