Gemeenteraad stelt Begroting 2019 vast

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het vaststellen van een jaarlijkse programmabegroting (nu voor 2019) biedt, toch nog veel ruimte om politieke statements (beschouwingen) te lanceren en een aantal moties in te dienen. Ook na een uitgebreid voortraject van schriftelijke -en mondelinge fractievragen met daarop college-antwoorden. Is er nog wat bij te schaven in het te voeren beleid en zijn er voor wijzigingen voldoende handen op elkaar te krijgen? Noem het lobby. Het hoort allemaal bij de uitoefening van onze lokale democratie. Afgelopen donderdagavond was het weer zover en werd er overeenstemming bereikt over de nieuwe begroting. "Gefeliciteerd!", zei voorzitter burgemeester Grootenboer.

Door Jaap Ruizeveld

Een begroting die onder stevige druk staat. Wel met een solide beeld voor de komende jaren. Niet sluitend in 2019, maar als er geen tegenslagen komen, wel structureel in de jaren daarna. Het tekort kan volgend jaar worden aangevuld uit de algemene reserves. Dat heeft uiteraard een negatief effect op de vermogenspositie van de gemeente. Met zorgen over een aantal risico dragende PM-projecten. Is de gemeente te ambitieus? Welke investeringen kunnen worden gedaan. Nog een keer bogen de fracties zich over deze Begroting voor 2019. Hun wensen bij de Kadernota waren in dit document vertaald en dan is er weinig speelruimte meer over. Anticiperend te werk gaan en niet meer gelden uitgeven dan de polsstok toestaat. Wat begroot is moet ook worden besteed en het geld moet op de juiste plek terechtkomen.

Een motie

Zo hadden alle fractiewoordvoerders hun stokpaardjes. Spreiden van investeringen in projecten. Inzetten op noodzakelijke bouw in de kernen. Niet bezuinigen op de (jeugd) zorg en insteken op de aspecten in het Sociaal Domein. Een pro actieve houding heet dat. Er is behoefte aan accommodatiebeleid. Etaleer geen wensen die niet waar te maken zijn. Geloof in eigen kunnen en bekijk of er met klankbordgroepen gewerkt kan worden. Alles kwam in de beschouwingen aan de orde. Wethouder financiën Feller gaf aan dat er verantwoord wordt gewerkt. Dat er een prioriteitenlijst komt, afgestemd op perspectief en uitvoermogelijkheden. "Ja, het is scherp aan de wind, maar wel onder controle", benadrukte de portefeuillehouder. Fracties etaleerden hun dromen, daarbij aangevend dat zij de vinger aan de pols wilden houden. Zonder amendementen en met één motie werd de Begroting 2019 goedgekeurd.

Compensatie

In deze motie van zeven raadsfracties (aanvankelijk zonder steun van PvdA) maar na een tekstaanpassing waarbij het accent op een zinsnede over het recht doen aan het coalitieakkoord wat algemener werd gemaakt en toen unaniem werd, is het college opgeroepen binnen drie maanden met een voorstel te komen voor compensatie van inwoners van de kernen Oude- en Nieuwe Tonge. Dit naar aanleiding van extra overlast door de aanleg van Windpark De Krammer. In de toelichting staat dat de gemeente Goeree-Overflakkee de ambitie heeft om in 2020 energieneutraal te zijn. Dat de door de Provincie opgelegde energieopwekking van 225 MW door windmolens bijdraagt aan deze ambitie. Mede door aanleg van windpark De Krammer ervaren inwoners van genoemde twee kernen echter meer overlast. Vandaar dat in het coalitieakkoord al aandacht is opgenomen voor de kernen Oude en Nieuwe-Tonge om de ontstane overlast te compenseren in de vorm van gebiedsontwikkeling en structurele opbrengsten uit bij voorkeur een investering in duurzaamheid