Deze deelnemers aan de basiscursus zijn geslaagd.
Deze deelnemers aan de basiscursus zijn geslaagd. Foto:

Computercursussen voor senioren voorzien in een behoefte

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort wordt er een open dag gehouden door SeniorWeb – Middelharnis, de eilandelijke afdeling van SeniorWeb. Men wil door middel van cursussen de computervaardigheid van senioren op een hoger peil brengen.

Door Adri van der Laan

Leo Kloet en Rienus van Balen organiseren met regelmaat cursussen namens SeniorWeb, de landelijke organisatie die tot doel heeft om ouderen vertrouwd te maken in het werken met computers. Om dat te bereiken organiseert men al een aantal jaren cursussen op het eiland. Onlangs werden de certificaten uitgereikt aan cursisten die met succes de cursussen hebben gevolgd. Leo Kloet vertelt dat er veel belangstelling is voor de lessen van SeniorWeb. De afdeling SeniorWeb – Middelharnis is, vanwege deze grote belangstelling, uniek binnen de landelijke organisatie omdat zij regelmatig cursussen organiseert. En deze cursussen voorzien in een behoefte. De toenemende automatisering heeft er toe geleid dat het vooral voor senioren niet altijd gemakkelijk is om deel te nemen aan de maatschappij. De mogelijkheden om op papier formulieren of bankoverschrijvingen in te vullen worden steeds meer beperkt. Vooral ouderen moeten nog al eens een beroep doen op hun kinderen of kleinkinderen om hen - digitaal – een handje te helpen. De maatschappij gaat er vanuit dat het vanzelfsprekend is dat ook senioren PC-vaardigheden bezitten. SeniorWeb - Middelharnis biedt de gelegenheid om deze vaardigheden op te doen.
Leo Kloet legt uit dat men op 9 januari weer begint met de nieuwe cursussen. Er zijn twee cursussen, een basiscursus en een vervolgcursus. Deze cursussen worden gegeven in het gebouw van COAS/Rabobank Het Haringvliet in Middelharnis en beslaan negen bijeenkomsten van elk 2,5 uur.

Basis- en vervolgcursus

De basiscursus bevat de meest basale zaken rondom het gebruik van de computer, zoals de werking van de muis en het toetsenbord maar er wordt ook ingegaan op het gebruik van bijvoorbeeld Windows 10, Microsoft Office, internet en email. Voor de eerste stappen op het gebied van computergebruik zijn deze zaken onontbeerlijk. In de vervolgcursus gaat men dieper in op bijvoorbeeld PowerPoint, Word, Excel en fotobewerkingsprogramma's. Indien de tijd het toelaat, wordt ook aandacht aan Skype besteed. Vooral door deze laatst genoemde toepassing is het ook voor senioren mogelijk om contact te houden met hun kinderen en kleinkinderen die verder weg wonen.
Welke mensen nemen deel aan de cursus? "We hebben deelnemers van 48 jaar maar ook van 85 jaar. We stellen geen leeftijdsgrenzen. De meesten willen graag 'iets met de computer doen' en doorgaans hebben ze een zetje gekregen van hun kinderen of kleinkinderen. Er zijn gemiddeld genomen meer vrouwen. Zij zeggen dan 'als mijn man het niet doet, dan ga ik het maar doen'. Onze ervaring is dat de lessen heel gezellig zijn, want men werkt als groep en dan leren de cursisten ook van elkaar. En ook wij leren er zelf ook nog van", aldus de Leo Kloet, die overigens geen ic-achtergrond heeft, maar vroeger in de maritieme sector werkzaam is geweest.

Lid SeniorWeb

Bezoekers van de Open Dag krijgen een cadeaubon om een jaar gratis lid te worden van SeniorWeb. Ze ontvangen hierdoor het blad Enter en verschillende nieuwsbrieven die hen informatie, gericht op senioren, verschaffen. De kosten voor de cursus bedragen € 80,-. In dit bedrag is alles inbegrepen, zoals het gebruik van een laptop, usb-sticks, koffie, enz.

Rabobank

De cursussen worden gegeven in een ruimte van de COAS/Rabobank Het Haringvliet. De bank stelt de ruimte beschikbaar omdat ook het bankverkeer van particulieren bijna niet meer zonder het gebruik van een computer kan. Tijdens de Open Dag zal de Rabobank ook een presentatie geven over 'Veilig internetbankieren'.

Open dag

De open dag is op woensdag 21 november en wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 in het gebouw van COAS/Rabobank aan de Rottenburgseweg 25 in Middelharnis. Voor wie zich wil oriënteren op de cursus is dit een goede gelegenheid om eens te gaan kijken en te spreken met de begeleiders van de cursus. Tevens kan men zich gelijk aanmelden voor de komende cursussen.
Meer info is te verkrijgen via Leo Kloet, leo.kloet@planet.nl tel. 06-53244161 en Rienus van Balen tel. 06-20631663 of via de website: www.seniorweb-middelharnis.nl