Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN:Misstanden Natuurgebied de Koudenhoek

De Koudenhoek is een weidegebied met kreken. Het is vooral belangrijk als broed- en foerageergebied voor weidevogels.
Ook voor roofvogels, waaronder de slechtvalk, heeft dit gebied een grote betekenis. Verder kun je hier o.a. de graspieper, veldleeuwerik en verschillende soorten rietvogels vinden.
Ook ganzen weten dit gebied te waarderen als voedsel en rustgebied. Het gebied heeft dan ook als extra functie om voedsel aan te bieden dat ze misschien anders op landbouwgebieden met gewassen als bijvoorbeeld wintertarwe zouden vinden.
Het gebied ligt ingeklemd tussen de N-57, Jonkersdijk, Jillesweg en de Zuidweg (Zuiddijk/Grevelingen), tussen Ouddorp en Goedereede.

In augustus zag ik al fietsend een mesthoop liggen in bovengenoemd gebied. Op zichzelf is natuurlijke mest geen probleem. Integendeel. Het is niet alleen goed voor het gras, maar bevordert ook het bodemleven, wat weer belangrijk is voor o.a. weidevogels en hun jongen.
Toen ik echter de mesthoop nader bekeek, zag ik dat deze was verontreinigd met stukjes plastic.
Hier ligt dus een mesthoop in een NATUURGEBIED, verontreinigd met plastic, met de bedoeling dat deze mest wordt uitgereden over het gebied.
Via e-mail Staatsbosbeheer, beheerder van dit gebied, in kennis gesteld. Nogmaals een e-mail verzonden. Totaal geen reactie.
Inderdaad na enkele weken is de mest uitgereden, met als gevolg vele kleine stukjes plastic die naar alle kanten, geholpen door de wind, worden verspreid.

Ook vreemd is dat er in een NATUURGEBIED, in dit geval ook foerageer-/rustgebied voor ganzen, mag worden gejaagd.
De afgelopen weken mocht ik van afstand getuige zijn van het jagen op ganzen. Dan worden er d.m.v. lokganzen een aantal ganzen geschoten.
Het is te begrijpen wat voor een verstoring dat teweeg brengt. Ganzen vliegen op en vertrekken naar veiligere gebieden, naar o.a. nabijgelegen landbouwgebieden met misschien wel wintertarwe.
Ook fietsers en wandelaars die het gebied passeren kijken vreemd op wanneer er gejaagd wordt in een natuurgebied.

Bovengenoemde misstanden met toestemming van Staatsbosbeheer, de belangenbehartiger en beheerder van onze natuur.

G. Lokker
Rustburg 4
Ouddorp