Joke Kraal.
Joke Kraal. Foto: Picasa

'Aderlaten of Haarlemmerolie' bij PCOB

MIDDELHARNIS - Joke Kraal is te gast bij de PCOB-middag van maandag 19 november. Zij verzorgt een presentatie namens Stichting Woord en Daad.

Het onderwerp van haar presentatie is: 'Aderlaten of Haarlemmerolie, de geschiedenis van de gezondheidszorg'. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis op maandag 19 november om 14.00 uur. De Entree is € 2,-.
Joke Kraal zal haar presentatie beginnen met enkele feiten uit de oudheid, die te maken hebben met gezondheid en hygiëne, maar waar mensen toen de achtergrond niet van begrepen. Zij noemt Hippocrates, een arts uit het oude Griekenland uit de 4de eeuw voor Chr. en Galenus een Romeinse arts uit de 2de eeuw na Chr. Dan volgt iets over de geschiedenis van de gezondheidszorg vanaf de 14de tot de 20ste eeuw.
Welke ziekten heersten er?; Wat wist men van hygiëne?; Wie verzorgden/behandelden de zieken?; Welke behandelingen paste men toe?; Welke liefdadigheidsinstellingen waren er?; Welke uitvindingen leidden tot de huidige mogelijkheden binnen de gezondheidszorg?
Het verhaal wordt verluchtigd door afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en foto's van oude gebouwen en gevelstenen, die aan vroeger herinneren.
Er komen soms heel komische dingen aan de orde, want er zijn bijvoorbeeld allerlei wonderlijke recepten van kwakzalvers en afbeeldingen van bloedzuigers. Aan het einde van de presentatie is het wel duidelijk hoe veel er verbeterd is binnen de medische zorg.