Voorlichting Herkennen van Dementie

GOEREE-OVERFLAKKEE - In september en oktober hebben er zes voorlichtingen plaatsgevonden voor de huishoudelijke medewerkers van Tzorg, CuraMare, RST en Buurtdiensten. Deze medewerkers hebben een belangrijke signaleringsfunctie bij veelal oudere clientèle. Zij zijn er soms meer uren in de week dan familie en soms zijn zij zelfs de enigen die over de vloer komen.

De essentie van deze bijeenkomst lag in het vroegtijdig herkennen van dementie. Juist dan is vroegtijdige diagnose belangrijk en kan de casemanager dementie ingezet worden om de cliënt te begeleiden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en te participeren in de maatschappij. Elke bijeenkomst was een van de vier casemanagers dementie aanwezig en zij leidde de gesprekken met de medewerkers. Heel bijzonder was dat bij de meeste voorlichtingen ook een cliënt met beginnende dementie aanwezig was, die met behulp van de casemanager sprak over het krijgen van deze diagnose en de beleving ervan. Met veel respect werd er naar deze personen geluisterd.
Het initiatief hiervoor kwam van de preventie wijkverpleegkundigen en een casemanager-dementie, die onafhankelijk van een thuiszorgorganisatie op Goeree-Overflakkee werkzaam zijn. Door de integrale aanpak van alle huishoudorganisaties en de gemeente kwam een mooi project tot stand. Goeree-Overflakkee wil een dementievriendelijke gemeente zijn en dit is een mooie stap in die richting.
Voor vragen kan gemaild worden naar wijkverpleegkundige@care4go.nl.