Afstandsafspraken tot windturbines

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woningen op het bedrijventerrein aan de Dorpsweg in Ooltgensplaat staan binnen 900 meter van de dichtstbijzijnde windturbine die op grond van het vastgestelde bestemmingsplan Windpark Piet de Wit mogelijk is. In het traject om te komen tot de structuurvisie is door de gemeenteraad een motie aangenomen om 900 meter afstand tot woonkernen aan te houden. Dit is niet gedaan voor bedrijventerreinen. Dit antwoord geeft het college van B. en W. op schriftelijke vragen van de fractie groep Zwerus of er conform afstandsafspraken tussen woonkernen (Ooltgensplaat) en turbines is gehandeld.

Door Jaap Ruizeveld

Voor woningen op bedrijventerreinen geldt, net als voor individuele woningen in het buitengebied, dat zij zijn getoetst aan de wettelijke normen. Hier weegt mee dat het wonen op een bedrijventerrein feitelijk betekent dat al een zekere vorm van milieubelasting geaccepteerd wordt. Een bedrijventerrein is een omgeving waar bedrijven de ruimte krijgen voor hun activiteiten, inclusief de daarbij horende geluids- en geurhinder,

Niet nieuw

Dit is niet nieuw, stelt het college. Bij windpark Haringvliet GO, deelgebied Zuid nabij Middelharnis is het nieuwe windpark ook gesitueerd binnen 900 meter van woningen op bedrijventerrein Oostplaat. Met dit windpark stemde de gemeenteraad begin 2017 in. Er zal altijd getoetst worden aan de wettelijke normen. In het Milieueffectrapport voor windpark Piet de Wit worden de dichtstbijzijnde (bedrijfs)woningen aan de Dorpsweg ook specifiek benoemd bij het beoordelen van de milieueffecten. In alle gevallen (zoals geluid- en slagschaduw) wordt ruim aan de norm voldaan, aldus het college.