Afbeelding

'Verlos de zee-bak' bij haven Battenoord geplaatst

REGIO – Donderdagmiddag 25 oktober is de jutbak bij de haven van Battenoord officieel geopend door wethouder Peter Feller van de gemeente Goeree-Overflakkee. Dit in navolging van de jutbak die op maandag 22 oktober in de haven van Bommenede op Schouwen-Duiveland werd geopend.

Tekst en foto: Maria Evers

Steeds meer mensen, groepen en instanties zetten zich in voor een schoner milieu en tegen zwerfvuil. En die groepen vinden ook elkaar in hun streven om een schoon strand en een schone Grevelingen te krijgen. Bijvoorbeeld de mensen van de Blue Peter Hardzeildagen. Als aanvulling op hun duurzame varen-wedstrijd, is er ook een wedstrijd opgestart om de titel Schoonste Visser, met de bedoeling zoveel mogelijk plastic te vangen met schepnetten, grijpers of andere middelen.

Uniek evenement met 'Duurzaam hart'

Blue Peter is een uniek evenement op de Grevelingen. Het draait om gezelligheid, samenwerking, authentiek zeilen en zeilvaardigheden versterken. Sinds 2006 is Sjoerd Rijpma begonnen met dit evenement en al vele jaren wordt het evenement georganiseerd door zijn dochter Boudy van de Veer met hulp van haar gezin en familieleden. Daar waar de Bietentocht-schepen bieten vervoerden, zijn de Blue Peter-schepen veelal van oudsher vissersschepen geweest of daarvan nagebouwd. De deelnemende schepen zijn lemsteraken, botters, hoogaarzen.

Met de op plastic vissende vloot van Blue Peter zijn er vorige week twee jutbakken bij de Grevelingen geplaatst. Blue Peter zet zich hiermee in om aandacht te geven voor een Schoon Grevelingen om zo met elkaar te voorkomen dat het afval naar zee drijft. De eerste landrotten waarmee Blue Peter samenwerkt zijn De Bende van het Strand, opgericht door Erik de Vries die in september startte met vrijwilligers en jongeren van Halt om het afval op te ruimen op Schouwen-Duiveland en rond de Grevelingen. Andere landrotten zijn de vrijwilligersgroep Doe Mee Samen voor een Schoon Goeree-Overflakkee. Zij ruimen op het eiland Goeree-Overflakkee zwerfafval op. Andere meewerkende organisaties zijn: Rijkswaterstaat (Aan de Bak), DNV, Staatsbosbeheer, IVN, gemeente Schouwen-Duiveland en gemeente Goeree-Overflakkee.

Voor de toekomst

De jutbakken werken erg goed langs de kust. Dit is vanuit Doe Mee, Verlos de Zee gebleken, het initiatief van Matthijs Lievaart. Minder plastic afval en zwerfafval in het water is belangrijk voor de toekomst van de komende kleine Blue Petertjes, de dieren en vogels. Meer informatie: www.aandebak.org; www.verlosdezee.nl; www.debendevanhetstrand.nl;