Afbeelding
Foto:

Wenslampionnen tijdens 'Nacht van de Nacht'

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag was het dan zover. Voor de eerste keer werd de Nacht van de Nacht gevierd aan de Herman Heijermanssingel, georganiseerd door de WereldWinkel, in samenwerking met de Fairtrade Werkgroep van de gemeente.

Het Streekmuseum was aanwezig, zonder geschiedenis geen Flakkee. Aan de bar van Solaes, de bierbrouwerij van het eiland, kon men het bier van de herfst bestellen, een smakelijk bokje. Men kon informatie inwinnen bij de kraam van Deltawind en bij de camper van de gemeente Goeree-Overflakkee, daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt.
En natuurlijk een kraam van de WereldWinkel, men kon daar de wenslampionnen kopen en er ter plekke een wens op schrijven. Van het binnengekomen bedrag koopt de Wereldwinkel cadeautjes voor kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben hier op het eiland. Deze cadeautjes worden in de maand december door de Voedselbank verdeeld.

Rond de klok van 20.00 uur vertrok een grote groep onder toeziend oog van de mannen van de vrijwillige brandweer van Middelharnis/Sommelsdijk, van de parkeerplaats aan het Gedempt Kanaal de brug over naar de lage kant van de Herman Heijermanssingel, om de lampionnen te water te laten. Een feeƫriek schouwspel. De vele kinderen en volwassenen met een lampion lopend van de met grote kaarsen verlichte parkeerplaats naar het water.

Eenmaal in het water dreven door de cohesie, warmte, water en een beetje wind, bijna alle lampionnen naar elkaar toe. Zij vormden de contouren van het eiland. Dat ontlokte een van de aanwezigen de uitspraak 'een teken van de samenhorigheid'. Hoe juist verwoord, liggend in het verlengde van alle mooie wensen op de lampionnen geschreven en het motto van de de Fairtrade werkgroep: "Wij als inwoners en ondernemers op Goeree-Overflakkee, handelen eerlijk, duurzaam en sociaal. Zowel dichtbij als verder weg".
Positieve geluiden van de aanwezigen, dus wellicht volgend jaar een herhaling.

Een milieubewuste samenwerking; de biologisch afbreekbare lampionnen werden door de aanwezige brandweermannen na afloop uit het water gevist. Na afbouwen van de kramen op het parkeerterrein leek het alsof er niets had plaatsgevonden. (Foto: Wilko van Dam).