Afbeelding
Foto:

Jonge os Ferdinand voor kinderboerderij Hernesseroord

MIDDELHARNIS - Ondanks dat het vrijdag hun vrije dag was waren toch veel mensen van de dagbesteding op de kinderboerderij aanwezig in afwachting van de nieuwe aanwinst voor de kinderboerderij. Een jonge os zal voortaan deel uitmaken van de 'veestapel' van Hernesseroord.

Tekst van Foto: Adri van der Laan

De komst van de jonge os met de naam Ferdinand, afkomstig uit het Zeeuwse Gapinge, was wat verlaat maar daar was hij dan toch. En toen hij in de stal stond, leek hij zich direct op zijn gemak te voelen want hij liet zich het hooi goed smaken.

Christina Karels, beheerder van de Kinderboerderij, een dagbestedingsproject van Hernesseroord, laat weten dat ze blij is dat het aantal dieren kan worden uitgebreid met deze os. Na wat moeilijke jaren voor de kinderboerderij zit de exploitatie, gecombineerd met de speeltuin, weer in de lift. Men streeft er naar het aantal dieren van de Kinderboerderij uit te breiden. De os is door de Zeeuwse eigenaars geschonken aan Hernesseroord en daar is men natuurlijk heel blij om. Christine legt uit dat Ferdinand een half jaar geleden op een boerderij in Gapinge is geboren. Het stierkalf is in de afgelopen tijd altijd met zijn moeder opgetrokken en vorige week is hij gesteriliseerd. Toen Ferdinand groter werd was er geen plaats meer voor hem op de boerderij en zocht men naar een ander onderkomen. Jacqueline Leenheer, commercieel manager van Neeltje Jans had vroeger nauwe contacten met Hernesseroord en toen zij hoorde dat men een plaatsje zocht voor Ferdinand opperde zij om hem naar de Kinderboerderij van Hernesseroord te brengen. Hij moest een aantal keuringen ondergaan en toen hij eenmaal was goedgekeurd en de nodige 'papieren' waren verstrekt kon hij op reis naar Hernesseroord.

Ferdinand is van het jersey ras en wordt niet zo groot als andere ossenrassen. Daarom past hij perfect in de Kinderboerderij. Christine Karels is heel blij met deze aanwinst en zij legt uit dat de Kinderboerderij heel sterk afhankelijk is van bijdragen van buitenaf want zorggeld wordt niet aan Kinderboerderij besteed. Zo is er iemand van buitenaf die er voor zorgt dat de voorraad hooi en stro voor de dieren op peil blijft. Daarnaast is er ook een klein aantal vrijwilligers actief op de Kinderboerderij. De combinatie Kinderboerderij/speeltuin zorgt ervoor dat weer veel mensen de weg naar Hernesseroord weten te vinden, dit is volgens Christina heel belangrijk in het kader van de integratie.

Os Ferdinand zal nog even moeten wennen, maar binnenkort zal hij ongetwijfeld bewonderd kunnen worden op Hernesseroord.