Afbeelding
Foto:

"Het was liefde op het eerste gezicht"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 1: Harm Veenstra en Nardi Masselink.

Tekst en foto: Pauline Hof

Sinds dit voorjaar zijn Harm (66) en Nardi (55) de eigenaren van een pandje aan de haven van Goedereede. Als de verbouwing klaar is, trekken zij erin, samen met teckel Tommie. Ze lieten er een vrijstaand huis met flinke tuin in Oosterwolde in Friesland voor achter. Ze gingen niet over een nacht ijs. Ze hebben al sinds 2014 een chalet op recreatiepark De Goede Ree in Goedereede. Nardi was voor haar werk, als lerares kunstvakken in de bovenbouw van het HAVO en VWO, veel in het westen van het land. "Harm was dan doordeweeks in Oosterwolde en ik logeerde bij een vriendin in Rotterdam-Hillegersberg. Het was leuk, maar we besloten op een geven moment, dat Harm en ik zelf graag samen een uitvalsbasis in het westen wilden, liefst met een tuin. Deze omgeving sprak ons aan." Nardi vervolgt: "Maar ik dacht altijd dat het te ver weg was van mijn werk. Toen ik eens bij een collega op bezoek ging, die woonde in Hellevoetsluis, zag ik opeens een bordje staan met 'Goedereede 12 kilometer'. Dat was zo'n eyeopener! Het was veel dichterbij, dan ik dacht."

Gevoel

Harm en Nardi gingen in Goedereede kijken bij twee chalets op eigen grond, die te koop stonden. Harm was onder de indruk van de ruimte en het park. Ook Nardi was direct enthousiast. Zij was te vroeg voor de afspraak met de makelaar, waardoor ze nog een wandelingetje door Goedereede maakte en zo de oude kern ontdekte. Nardi: "Wat een verrassing! Het was een cadeautje, zo'n leuk stadje krijg je er zomaar bij!" Na de pensionering van Harm, die werkte als financieel directeur van een bioscoop en theater in Assen, besloten ze het huis in Oosterwolde te verkopen en hier ook te gaan wonen. Ze hebben veel op het eiland rondgekeken, maar werden toch steeds als een magneet naar Goedereede getrokken. Toen ze het huis op nummer 35 aan de haven zagen, keken ze nieuwsgierig met 'de neusjes tegen de ruit' naar binnen. Het was liefde op het eerste gezicht. Harm: "Dit was thuiskomen. 'Pap, waar begin je aan?' zeiden de kinderen, weg uit Friesland. Maar het gevoel was meteen goed."

Samen

Beiden zijn heel enthousiast over Goedereede. Allereerst is er ruimte en lucht. Soms worden ze nog overvallen door het gevoel: 'Jeetje, hier wonen wij'. Nardi: "Als je de Markt oprijdt, of op de fiets in 15 minuten op het Noordzeestrand staat: het lijkt wel buitenland, zo heerlijk rustig!" Harm waardeert de nostalgische sfeer en het respect dat de bewoners en de gemeente hebben voor de historie van het stadje. Nardi vindt het fijn dat uitersten hier goed samen gaan: het behoudende van de bewoners, maar ook de beleving van de kerk en de vrije geesten van de kunstenaars. Alles gaat hier respectvol samen." Harm vult aan: "De mensen zijn hier erg vriendelijk en er is sociale belangstelling. Toen ik wegens de verhuizing een aantal weekenden in Oosterwolde was en de kerk hier niet bezocht, werd er al direct geïnformeerd of alles in orde met me was." Negatieve kanten van het wonen in Goedereede? Harm lacht: "Misschien komen ze nog, maar we hebben ze nog niet kunnen ontdekken."