Afbeelding
Foto:

Ondernemers blijven optimistisch

Vervolg van de voorpagina.

"Natuurlijk is het jammer als winkels verdwijnen", beaamt Adri van Loon, voorzitter van de ondernemersvereniging. "Ik ben zelf vorig jaar gestopt, vanwege mijn leeftijd. In eerste instantie werd de winkel voortgezet door een paar jonge mensen, maar die hebben helaas alsnog besloten om toch voor Middelharnis te kiezen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Ook de andere gestopte ondernemers hebben om persoonlijke redenen de deur gesloten. Toch mogen we nog niet klagen in Oude-Tonge. We hebben een mooie passage, twee supermarkten, twee drogisterijen, een boekhandel, een damesmodezaak, bakker, slager en je kan hier nog terecht voor speelgoed, bloemen en planten, huishoudelijke- en leuke cadeau- en interieurartikelen. En dat alles op redelijke loopafstand van elkaar. Als nu die lege panden gevuld worden met heren- en of kinderkleding, witgoed, hobbyartikelen, schoenen of een opticien (in Middelharnis zitten er een heleboel op een kluitje), dan is het eigenlijk compleet.

Streekfunctie

De huurprijzen vallen hier ook nog enorm mee in vergelijking met andere plaatsen. Bovendien vervullen we hier in Oude-Tonge min of meer een streekfunctie voor het oostelijk deel van het eiland. Dus eigenlijk is er een prima vestigingsklimaat. Winkels maken een dorp gezelliger en zijn goed voor het sociale gebeuren. Onlangs zijn er complete rapporten verschenen en onderzoeken gedaan naar de sluiting van winkels, maar een antwoord is er eigenlijk niet. Het is voornamelijk de tijd waarin we leven".

Veranderd koopgedrag

"Het koopgedrag van mensen is veranderd", weet ook Lenie Musters van de damesmodezaak. "Ging men vroeger op vrijdagavond of zaterdag op pad om de grote aankopen te doen, tegenwoordig kiest men vooral voor het gemak. Er wordt veel via internet besteld, zelfs de boodschappen. De weekenden, vooral de zaterdagen, worden nu besteed aan verenigingen, gezin en klusjes in en om het huis. Je ziet ook steeds meer een verschuiving naar de zondag om inkopen te doen. Hier op het eiland is dat echter nog niet toegestaan. Nu zit ik er persoonlijk absoluut niet op te wachten om op zondag mijn winkel te openen, maar al zou ik dat wel willen, dan mag dat niet. En dat terwijl op zondag de bezorgdiensten af en aan rijden om pakketjes af te leveren. Dat vind ik dan raar. Daar zou de gemeente dan één lijn in moeten trekken. Zo ontstaat oneerlijke concurrentie."

"Kijk, mensen vinden het heel vervelend dat er winkels verdwijnen, maar als iedereen nou wat minder online koopt, dan kan er veel in stand blijven. Wij als plaatselijke ondernemers doen ons best om net dat beetje extra service, kwaliteit en persoonlijk contact te bieden en we hopen dat de mensen dat waarderen en dat het blijft inspireren om hier te kopen."

Optimistisch

Wat er dan verder moet gebeuren? Adrie en Lenie zijn het helemaal eens met de opinie dat er huizen gebouwd moeten worden in Oude-Tonge. "Dat is echter niet alleen noodzakelijk voor de winkeliers, maar ook voor de verenigingen en de scholen", zeggen ze. "Stilstand is immers achteruitgang. Aan de andere kant weten we niet of dat zal helpen om de leegstaande panden te vullen. Ook in grote steden, waar toch wel veel mensen wonen, zie je leegstaande panden of er komt iets in met kunst, cultuur of horeca. Als ondernemers moeten wij natuurlijk ook niet achterover leunen. Wij zijn in gesprek met de gemeente om het pleintje aan het Dabbehof wat aantrekkelijker en toegankelijker te maken en we hopen nog wat leuke activiteiten te organiseren. Dat is echter altijd makkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt te maken met zoveel regels en kosten voor vergunningen, veiligheid, enzovoort. Op 19 december is er in ieder geval weer een avond met Moonlightshopping. Dat was vorig jaar erg geslaagd en we hopen dat dat dit jaar weer zo zal zijn." Dus ondanks de vele negatieve berichten, blijven de ondernemers optimistisch...