INGEZONDEN:

Wonen in Oude-Tonge

In het Eilanden-Nieuws heb ik recentelijk een heel treffend artikel van Tim Jochems gelezen. Een jongvolwassene die precies de spijker op de kop slaat. Respect op de eerste plaats.

Ikzelf woon ondertussen al bijna zeven jaar in het mooie Oude-Tonge met mijn gezin en hoop hier nog vele jaren aan toe te voegen. Een dorp als Oude-Tonge heeft basisvoorzieningen, zoals basisscholen en winkels, een bakker, een slager en twee supermarkten. De haven en gelegenheden zoals De Lely zorgen voor gezelligheid. Ik zie het landelijke karakter en toch ben je binnen een halfuur in Rotterdam.

Echter, ik zie ook lege plekken in het dorp, waar je normaal gesproken nieuwe initiatieven zou verwachten. Of het nu een woningcorporatie is, of een commercieel initiatief. Woningen voor sociale huur of commerciële huur of maatschappelijk vastgoed of koopwoningen. Deze situatie is al jaren zo. Onbegrijpelijk, gegeven de huidige woningmarkt. Dit ligt ook niet aan Oude-Tonge, want zoals er mensen zijn die in Middelharnis of Ooltgensplaat willen wonen, zijn er zeker ook mensen die in Oude-Tonge zouden willen wonen. Iemand die iets anders beweert, doet aan beeldvorming.

Ik verwacht dat de gemeente er is voor alle woonkernen en geen voorkeur laat blijken. Dit zou een zeer slechte zaak zijn en het vertrouwen van vele burgers op het eiland ondermijnen. Ik hoop oprecht dat de huidige gemeenteraad een nieuw elan wil uitstralen. Een elan waardoor elke woonkern op het eiland haar leefbaarheid verder kan ontwikkelen. Ook Oude-Tonge. Een elan dat verder kijkt dan persoonlijke voorkeuren en religieuze overtuiging (of geen). Een elan dat zich richt op iedereen op het eiland. Een elan dat het eiland vooruit brengt en uitstraalt dat er iets gebeurt. Woningbouw, (culturele) voorzieningen, diversiteit in sport (niet alleen voetbal), stimulering economie en werkgelegenheid… Er zijn vele dorpen op het eiland en alle verdienen aandacht. Niet in de laatste plaats Oude-Tonge.

Elke leefomgeving heeft diversiteit benodigd, maar dit vergt moed, toekomstvisie en vooral doen. Praten gebeurt er al genoeg. Niet alleen ondernemerszin is vereist, maar ook gemeenschapszin. Dat brengt een gemeente, een dorp… verder. Ik kom oorspronkelijk zelf uit de regio Rotterdam en deze regio (Goeree-Overflakkee) heeft een enorme potentie. Het is aan de inwoners en de beleidsmakers om er iets van te maken en dit te blijven doen. Zonder jeugd zal een sportvereniging het op de lange termijn ook niet volhouden. Ik ben het roerend eens met Tim Jochems. De gemeente moet zich zeker schamen voor de gang van zaken rondom woningbouw en economische ontwikkeling in een dorp zoals Oude-Tonge. Ik hoop dan ook van harte dat de gemeente zich zal inzetten voor het verder ontwikkelen van ons dorp en alle andere woonkernen op het eiland. Ik wens de gemeente alle wijsheid in de uitdagingen van nu, maar weet zeker dat het mogelijk is.

Met vriendelijke groet,
Richard Blokland
Zuiddijk, Oude-Tonge