Uitvoering Wet Taaleis

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raad kon donderdag nog geen besluit nemen over de wijzigingsverordening Participatiewet Ioaw en Ioaz Goeree-Overflakkee. Dit wordt ter afronding nu op de agenda voor 8 november geplaatst.

Door Jaap Ruizeveld

Het betreft een technische aanpassing van een artikel voor wat betreft de Wet Taaleis. De Wet en het besluit taaltoets zijn in 2016 in werking getreden. Door invoering van deze wet hebben gemeenten de verplichting om van bijstandsgerechtigden te verlangen dat zij actief werken aan hun taalvaardigheid. Op het eiland zou het gaan om een zeer kleine groep (oudere) personen. Fracties CDA, ChristenUnie, VVD en PvdA wilden van wethouder Bruggeman nadere toelichting over de te zetten stappen en hadden opmerkingen over de leesbaarheid van het document. Verwarrend allemaal, zo bleek ook uit de reactie van de Adviesraad Sociaal Domein.
PvdA (Petra 't Hoen) was ontstemd over de onduidelijkheid in het voorstel. Wat is de noodzaak om een wijziging aan te brengen? Wat gaan we doen? Zonder stimuleringsregels om de doelgroep te activeren, wordt nu een strafmaatregel gepresenteerd als men niet komt opdagen. Met deze aanpak wordt niemand geholpen. Om hoeveel mensen gaat het? Het is inhoudelijk allemaal erg mager, zei het raadslid. Een gemiste kans. Hoewel de portefeuillehouder verklaarde dat de gevolgen van de voorgestelde (verplichte) wijziging zeer klein zijn en er op het eiland tot nu toe nog geen personen zich hebben gemeld voor de toets, bleven er toch vragen over in de raad. Vandaar nog geen besluit.