Afbeelding
Foto:

"Waarom doet de overheid niets aan elektromagnetische straling?"

SOMMELSDIJK – "Je ziet het niet, je hoort het niet en je ruikt het niet." Dus is hoogfrequente elektromagnetische straling makkelijk te negeren. Maar er zijn mensen die het voelen. Die het ervaren als een zeer onprettige inbreuk op hun leven. Die er zelfs allerlei voorzieningen tegen moeten aanbrengen in huis, zoals muren beschilderen met koolstofverf. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de werkgroep Straling Bewust Goeree-Overflakkee, vertelt Richard Bruijne, bouwbioloog, over de effecten van elektrostraling en hoe die zoveel mogelijk zijn te voorkomen.

Tekst en foto's: Maria Evers

Bruijne vervangt Carolien Schooneveld, die wegens ziekte afmeldde. De werktitel van de avond is 'Wifi op scholen'. Ondanks expliciete uitnodigingen aan de lokale scholen, is er niemand vanuit het onderwijs aanwezig, behalve een ICT-er van SOPOGO. Wel aanwezig zijn wethouder Berend Jan Bruggeman en raadslid Willy Heintjes.

Bruijne legt uit dat er nog veel onbekendheid is over straling en de invloed daarvan op mensen en vooral op opgroeiende kinderen. Het gaat om straling die overal om ons heen is. Niet alleen de zendmast, het mobieltje en de iPad, maar ook de draadloze internetverbinding, de magnetron, de huistelefoon (DECT), babyfoon, enzovoort. En het is niet alleen thuis, op straat en in de supermarkt, maar meer en meer scholen hebben overal in de school Wifi en wordt er gewerkt met het digibord.

Wat doet die straling?

Er zijn onderzoeken naar gedaan, boeken over geschreven, maar het blijft vooralsnog voor het grotere publiek een onbekend fenomeen. Tussen het publiek zijn mensen die tijdens de avond enkele 'getuigenissen' geven. Mensen die elektrosensitief zijn. De meest voorkomende klachten kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen en duizeligheid zijn. Als ernstige effecten worden zelfs DNA-schade en veranderende hersenstromen genoemd.

Nieuw

We hebben te maken met een compleet nieuw fenomeen. Twintig jaar geleden meenden de meeste mensen zeker geen mobiele telefoon te gaan gebruiken. En kijk nu eens om ons heen. Zonder 'smartphone' ben je een bijna uitgestorven ras. En overal om ons heen is er Wifi en zijn er zendmasten, soms verstopt in een kerktoren of watertoren. We weten nu nog niet wat de effecten op lange termijn zijn. Tijdens deze avond horen we dat er nu al mensen en kinderen zijn die er sterk op reageren.

Voorzorgprincipe

Onze overheid heeft net als vele andere landen getekend voor het 'voorzorgsprincipe'. Vrij vertaald (Wikipedia) luidt deze definitie: als er kans is op serieuze of onomkeerbare schade, dan mag het gebrek aan volledige wetenschappelijke zekerheid niet gebruikt worden als reden om maatregelen uit te stellen. "Maar de Nederlandse overheid hanteert torenhoge, zogenaamde veilige waarden en vindt dat de relatie tussen blootstelling aan straling en gezondheid nog te weinig is aangetoond. Terwijl in Frankrijk in scholen en bij bibliotheken het werken met Wifi verboden is, treffen wij het tegenwoordig zelfs aan in de kleuterklassen."
Stichting EHS doet, samen met drie partners, een oproep aan scholen om 'de draad weer op te pakken'. "Elektrosmog blijkt in de praktijk leerlingen en personeel ziek te maken. Naar schatting lijdt inmiddels 3% van alle Nederlandse aan de elektro-overgevoeligheid (EHS) en ondervindt acute gezondheidsklachten in de buurt van stralingsbronnen. Ook kinderen." Voor meer informatie: akrpl@online.nl of telefonisch: 0187-601104/-487831. Of kijk eens op www.stichtingehs.nl.