Afbeelding
Foto:

85-jarige Stellendamse predikant schrijft dagboek over bidden

OUDDORP - Vrijdagavond 19 oktober overhandigde Rijk Akershoek van Boekhandel & Uitgeverij Akershoek uit Ouddorp het eerste exemplaar van het Bijbels Dagboek 'Bidden – Hartslag van geestelijk leven' aan de schrijver ds. C. Oorschot uit Stellendam. De overhandiging vond plaats in de activiteitenzaal van woonzorglocatie De Vliedberg.

Tekst en foto: Mirjam Nelis

Onder belangstelling van familie, vrienden en kerkenraadsleden uit Stellendam werd het eerste exemplaar overhandigd. Ds. H. Juffer, geestelijk verzorger in De Vliedberg, sprak zijn vriend en broeder hartelijk toe. Zij kennen elkaar onder andere van de samenwerking in het pastoraat in De Vliedberg. Toepasselijk was dan ook dat de overhandiging plaatsvond in De Vliedberg. De ruimte en faciliteiten waren belangeloos beschikbaar gesteld door het management van De Vliedberg en de raad van bestuur van CuraMare. Een gebaar als dank voor het vele pastorale werk dat ds. Oorschot ruim negen jaar lang voor De Vliedberg heeft mogen doen.

Rijk Akershoek werkt in de avonduren aan het uitgeven, nadat hij overdag de boekwinkel runt. Hij kijkt tevreden terug op de opdracht die hij voor ds. Oorschot mocht uitvoeren: "We hebben veel met elkaar gebeld en gemaild om tot een mooi resultaat te komen. Het zijn jong en oud aansprekende meditaties geworden, een jaar lang voor elke dag." Akershoek wilde het tijdig in de winkel hebben, "want," zei hij, "hiermee hebben we ook een uniek cadeau voor kerst- en eindejaarsgeschenken".

Hierdoor werd echter wel de druk op het schrijven voor ds. Oorschot opgevoerd. Gemiddeld heeft hij, naar eigen zeggen alleen met Gods Hulp, drie en een halve meditatie per dag geschreven. Nadat Akershoek het eerste exemplaar aan ds. Oorschot overhandigd had, bekeken ze tevreden het resultaat. "Soli Deo Gloria", beaamde ds. Oorschot en bedankte Akershoek en zijn vrouw hartelijk voor de samenwerking en het uitgeven, alsook Piet Metske, loctiemanager van De Vliedberg en Koos Moerland, voorzitter raad van bestuur CuraMare, voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Dagboek met tekstregister

"Er zijn al zoveel (dag)boeken over het gebed, moet jíj er dan nog één aan toevoegen?" Met deze woorden werd de 85-jarige dominee bestreden, toen hij met de gedachte rondliep een dagboek over het gebed te schrijven. "Zonder de Heere kom je geen stap verder", vervolgt ds. Oorschot. "Daarom heb ik mijn verlangen om te schrijven steeds in gebed bij de Heere neergelegd en Hij heeft een weg geopend tot dit resultaat." De emeritus predikant van de Hersteld Hervormde Kerk heeft gekozen voor het tere onderwerp 'bidden'. Uit ervaring weet hij dat hierover onder jong en oud veel vragen leven.

Het dagboek bevat totaal 374 meditaties, verdeeld in twaalf thema's. Zoals: de noodzaak van het gebed, het stil gebed, het gebed aan het ziek- en sterfbed en het dankgebed. Je kunt het dagboek lezen voor elke dag met een bijbehorend Schriftgedeelte en een te zingen psalm. Het unieke is dat het óók als naslagwerk gebruikt kan worden. Daarvoor is achterin het boek een tekstregister opgenomen in volgorde van de Bijbelboeken; met een verwijzing naar de datum waarop het vers of de verzen behandeld worden. Naast de 365 dagen zijn er extra meditaties voor feest- en gedenkdagen geschreven; zoals Kerst, Pasen, bid- en dankdag. Met dit tekstregister is het dagboek te gebruiken als leidraad voor bijzondere omstandigheden en situaties in het leven.

Sprekend uit eigen ervaring "kan er zonder gebed geen sprake zijn van geestelijk leven", stelt dominee Oorschot. "De titel van het dagboek geeft precies de functie van het gebed aan: hartslag van geestelijk leven". De vormgeving van de fris ogende kaft, symboliseert bergen. Ze verwijzen naar Psalm 121: 'Ik hef mijn ogen op naar de bergen, van waar mijn hulp komen zal'. "Maar ook bergen van schuld, waar alleen met Gods Hulp overheen te komen is", benadrukt ds. Oorschot. Daarom is zijn diepste wens en bede, dat dit dagboek door de Heilige Geest gebruikt mag worden om zondaren dichterbij de Vader en de Zoon te brengen. Dan is immers alle moeite en zorg rijkelijk beloond.

Het Bijbels dagboek 'Bidden – Hartslag van geestelijk leven' is verkrijgbaar bij Boekhandel Akershoek in Ouddorp en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk voor € 17,90.