Wat een boer, een vrijwilliger en natuurbeschermer gemeen hebben

Zaterdag 6 oktober vond onze jaarlijkse vrijwilligersdag plaats. Een dag waarbij we de vrijwilligers van onze beheereenheid in het zonnetje zetten. Dankzij hen beschermen we de natuur nog beter. Ik ben echt oprecht trots op deze mannen en vrouwen die zo veel werk voor ons verzetten in hun vrije tijd. Bovendien zijn het zeker geen 'twaalf in een dozijn'-types. Iedereen brengt een eigen talent mee: de een is ontzettend handig en helpt mee met het repareren van rasters en zorgt voor begaanbare paden. De ander organiseert met haar kennis over paddenstoelen een mysterieuze excursie over heksenkringen in het bos.

Dit keer nodigden wij de vrijwilligers uit bij onze pachter, Piet Breen. Samen met zijn partner Janneke runt hij een biologisch melkveebedrijf in Goedereede met uitsluitend Jersey koeien. Een zeer bevlogen agrariër, die ondanks diverse tegenslagen zijn droom waarmaakt. En dan ook nog eens een kei van een vrouw naast zich heeft staan... die haar 'juffrouwbestaan' verruilde voor het boerenleven!

De ochtend vloog voorbij waarbij we een kijkje kregen in de keuken van bedrijf Breen. Naast het 'boeren' zet Piet zich in om een biologisch bedrijf neer te zetten. Met aandacht voor de natuur. Vandaar ook dat wij elkaar een aantal jaren geleden 'vonden'. Natuurmonumenten heeft gebieden die we schraal willen houden, bijvoorbeeld door begrazing. En laat Piet nu op zoek zijn naar gebieden waar hij zijn vee kan laten grazen. Je vindt zijn Jersey koeien in het Volgerland, de Goekoopgorzen en de Scheelhoek. En dat zijn ook de gebieden waar de vrijwilligers actief zijn.

Als natuurbeschermer haal je al het mogelijke uit de kast om de biodiversiteit te verbeteren. De vrijwilligers die beheerwerk uitvoeren, weten dat, ervaren dat en worden beloond op momenten dat zij een zandhagedis in de duinen voorbij zien schieten of bloeiende orchideeën aantreffen in de Middelduinen. Door een andere, meer natuurlijke manier van ondernemen, merkt ook de agrariër verandering op. Zo vertelt Piet dat hij weer hazen ziet in zijn grasland. Mooi om deze verhalen zo tastbaar bij elkaar te zien en te horen tijdens de vrijwilligersdag. En bij Piet zijn opmerking dat 'alles natuur is en je die natuur alleen samen kunt beschermen', daar sluit ik mij volledig bij aan. Dat is een waarheid als een KOE.