Heb je vijanden lief

Deze week maken we onze laatste reis voor dit jaar. We hebben er zin in. Dat komt ook wel doordat we deze keer naast het bezoeken van gevangenen nog enkele andere taken hebben. Lesgeven (zendingswetenschap) aan studenten theologie, een lezing houden bij ex-verslaafden, een ontmoeting met een jeugdgroep, én een conferentie bezoeken. Dat laatste is wel mooi. Het is 100 jaar geleden dat de bekende Hongaarse predikant ds. Visky in Roemenië geboren werd. Vandaar de herdenking.
Waarom zoveel aandacht voor iemand die 15 jaar geleden stierf? Hij heeft met veel vuur en ijver zijn leven gegeven om op te branden als een kaars. Zijn werk en leven waren in een moeilijke periode van het land. Christenen waren niet gewenst. Nederland gaat er ook wel een beetje op lijken. Als je christen bent, hoor je tot het wat mindere soort. Je loopt achter. Je blokkeert anderen te veel. In de tijd dat hij dominee was, werd Visky in de gevangenis gezet. Samen met een broeder, ds. Wurmbrand. Vrouw en kinderen werden in een werkkamp ver daar vandaan vastgezet. Met humor zei ds. Visky eens tegen ons: "Mijn vrouw had het toen lekker rustig." Altijd een liefdevol woord voor een ander.
Ooit brachten we in het geheim een lading Bijbels bij hem. Dat mocht niet. Het was in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De volgende dag kwam de geheime politie binnenvallen. De Bijbels waren natuurlijk al lang ergens anders. Ze doorzochten de pastorie, gooiden alles op z'n kop, smeten de boeken door de studeerkamer en wilden boos weglopen. Ds. Visky stond in de deur en zei: "U kunt nog niet vertrekken; mijn vrouw heeft het avondmaal gereed in de keuken." Ze hadden geen keus. Ds. Visky bad hardop. In liefde.
Enkele maanden later zat hij in de bus. Onverwachts stapte ook één van de twee officieren in. Ze keken elkaar aan. De politieman begon, met tranen in zijn ogen: "U hebt mijn leven veranderd..."
Stilte. Verwondering.
Daarom trekt het ons om eind deze week de herdenking te bezoeken. Verschillende sprekers zullen voor het voetlicht halen hoe groot Gods genade was in het leven van deze man en zijn omgeving.
"Hebt uw vijanden lief; bidt voor hen die u onrecht aandoen." Woorden van Jezus.
Zouden christenen dan toch het verschil uitmaken? Misschien mag een vonk wel overslaan om anderen in vuur en vlam te zetten.