Afbeelding
Foto:

Woonhoeve De Schaapskooij officieel geopend na intensieve periode

STELLENDAM - Het was vrijdagmiddag groot feest bij Woonhoeve De Schaapskooij in het voormalige Rabobankkantoor aan de Voorstraat. De woonvoorzieningen, geleid door Marinus en Marianne Kooijman, werden officieel geopend door burgemeester Ada Grootenboer. De acht bewoners, de vrijwilligers en veel Stellendammers waren getuige van de 'stormachtige' opening.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Het was een bijzondere dag voor de betrokkenen bij Woonhoeve De Schaapskooij, want met de opening werd een periode van hard werken door bouwvakkers, vrijwilligers en de familie Kooijman afgesloten. Er is nu een mooi sfeervol onderkomen gerealiseerd voor de acht bewoners die een indicatie hebben voor 24 uurs zorg.
Aan burgemeester Ada Grootenboer was de eer om De Schaapskooij officieel te openen. De openingshandeling had nogal wat voeten in de aarde, want door de wind was de vlaggenmast gestreken en moest de burgemeester samen met de bewoners 'in de touwen' om de vlaggenmast met het beeldmerk van De Schaapskooi overeind te zetten. Na een aantal vergeefse pogingen wapperde de vlag in de stormachtige wind.

Na het geklaarde karwei was het burgemeester Grootenboer die in haar toespraak haar waardering uitsprak voor het echtpaar Kooijman en de bewoners van De Schaapskooij. Zij prees het lef, de ervaring en het enorme doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. Ze refereerde aan de velen uit de Stellendamse samenleving, die aan de realisatie van de woonvoorziening hebben bijgedragen. "Dat is echt samenleven", aldus de mevrouw Grootenboer. Ze wenste de familie Kooijman, de bewoners en de vrijwilligers veel werkplezier in hun "veilig en warm thuis". De acht bewoners hadden voor de burgemeester nog een kleine gift. Zij kreeg van elk van de bewoners één euro, die zij diende te besteden op de markt die ter gelegenheid van de opening buiten in het gebouw werd gehouden.

Predikant

Ds. D. Hoolwerf was ook één van de sprekers deze middag. Hij wist dat De Schaapskooij een droom en gebed waren geweest van Marinus en Marianne. Verder stond hij in het kort stil bij het verhaal uit de Bijbel over de Goede Herder en vervolgens bood hij de bewoners van De Schaapskooij namens de kerk een cadeaukaart voor Blijdorp aan.
Naast veel vrijwilligers hebben natuurlijk ook veel professionals meegewerkt aan de verbouw van het pand. Namens hen bood Aannemersbedrijf Van der Klooster als dank voor de goede samenwerking een stofzuiger aan en wenste de bewoners veel 'zuigplezier'.

Dankwoord

Marinus Kooijman dankte in zijn toespraak allen die hadden meegewerkt aan de realisatie van De Schaapskooij. Hij noemde de verschillende bedrijven die diensten hadden verleend en giften hadden gedoneerd. Daarnaast dankte hij ook de vele vrijwilligers en de drie plaatselijke kerken die hun steentje aan de verbouw van het gebouw hadden bijgedragen. Hij sprak de wens uit dat De Schaapskooij een veilige basis voor de bewoners mag zijn.
Meer info over De Schaapskooij is te vinden op www.woonhoevedeschaapskooij.nl.

Afbeelding