Mooie attractie erbij

Vervolg van de voorpagina

Door: Kees van Rixoort

Peter Grinwis, initiatiefnemer van De Overkant, toonde zich tijdens het 'onthullingsfeestje' erg blij met de aanwinst in de fraaie tuin vol fruitbomen achter de uitspanning. "De restauratie is uiterst zorgvuldig gedaan: meer dan perfect uitgevoerd. Als er één woord geldt voor dit project dan is het volharding. Vrijwilligers hebben hier heel veel tijd in gestoken. Ik ben er diep van onder de indruk. Als je die in elkaar gezakte hooiberg had gezien, dan zou je nu zeggen: hoe hebben ze het voor elkaar gekregen?", aldus Grinwis.
Voordat hij deze woorden over de aanwezigen uitstrooide, hadden sponsoren van het project de kap van de hooiberg een stuk omhoog gedraaid bij wijze van symbolische handeling. Dat gebeurde door drie groepjes, want de kap rust op drie hoge poten. Onder de kap kwam een informatiepaneel tevoorschijn. Een tweede paneel met uitleg is aangebracht in de juunrenne, die luttele meters verderop staat.

Hoogste tijd

De juunrenne is een vrij uniek bouwwerk. Er zijn er nog maar een paar bewaard gebleven, in Ouddorp, terwijl heel Zuidwest-Nederland er in het verleden mee bezaaid was. Na de komst van mechanisch koelingen was opslag van uien in juunrennes niet meer nodig en verdwenen deze bouwwerken massaal onder de slopershamer. "Het was de hoogste tijd om deze juunrenne te redden", aldus Thijs Loosjes van de stichting die het behouden en conserveren van de juunrenne van boerderij Welgelegen op zich nam.
En van de hooiberg van diezelfde boerderij. De hooiberg, bedoeld voor het bewaren van hooi, was in 1929 geplaatst door de firma Haring. Dit bedrijf bouwde honderden hooibergen in Nederland. Ze zijn herkenbaar aan het hoedje met windwijzer en jaartal helemaal bovenop. Ook hooibergen zijn niet meer in zwang, sinds het hooi wordt bewaard in grote plastic balen, ook wel 'olifantendrollen' genaamd. Het hijswerk van de hooiberg van Welgelegen was nog in orde. De golfplaten op het dak waren echter zo ver vergaan, dat de stichting deze allemaal moest vernieuwen.
Loosjes: "De juunrenne was er om uien te bewaren voor later. De hooiberg was er om hooi te bewaren voor later. En de Stichting Juunrenne is er om dit erfgoed te bewaren voor later."

Vrijwillige uren

De stichting is zes jaar bezig geweest om het ensemble van Welgelegen te redden. Volgens bestuurslid Jan Verbiest zijn er, naast de professionele inzet van onder andere Bouwbedrijf P. van den Boogert, circa duizend vrijwillige uren in het project gestoken. Ook noemden hij en stichtingsvoorzitter Jaap van der Slik de sponsoren die de grote operatie mogelijk hebben gemaakt, onder meer in geldelijke bijdragen, acties en kortingen. "Voilà, het resultaat."
De Overkant heeft er met de juunrenne en de hooiberg een mooie attractie bij. Wellicht zijn er wel lezingen of concertjes te geven en creatieve of feestelijke bijeenkomsten te houden onder de omhoog gedraaide kap. In ieder geval is er begin oktober al een keer een huwelijksvoltrekking. Er zijn slechtere locaties om je huwelijk te beginnen…