Afbeelding
Foto:

Internationaal diner in Vic smaakt naar meer

DIRKSLAND – Het idee ontstond in de Victoriahal. Iemand zei: ik zou weleens willen dineren met vluchtelingen die hier wonen. Goed idee, dacht de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK), misschien kunnen we wel een groepje mensen op de been brengen voor zo'n maaltijd. Waar haal je de vluchtelingen, beter gezegd statushouders, vandaan? Het eilandelijke Vluchtelingenwerk zal wel raad weten. Van het een kwam het ander en het resultaat was een internationaal diner met ongeveer 180 bezoekers.

Door: Kees van Rixoort

Dirkslanders en statushouders, samen aan tafel, genoten van een maaltijd met tal van heerlijke gerechten uit het Midden-Oosten. Hussam Karkas en zijn vrouw, Syrische vluchtelingen die in Middelharnis een nieuwe toekomst vonden, stonden twee hele dagen in de keuken om alles tot in de puntjes voor te bereiden.

Maar het ging niet alleen om het culinaire. Misschien nog wel belangrijker was de ontmoeting tussen Nederlanders en nieuwkomers. "Na de nodige ontberingen verdien je de status, krijg je huisvesting en moet je gaan integreren. Daar zijn prima programma's voor, ontwikkeld door verschillende overheden, professionele organisaties en vrijwilligers. Maar wij, van de SVIK, denken dat integreren gewoon begint bij de contacten met je omgeving, de mensen uit je straat, in de wijk", zei Joop van Son, bestuurslid van de organiserende stichting, voorafgaand aan het diner in de Victoriahal.

"Vanavond is een mooi begin. Eten en in gesprek gaan met iemand die je niet kent." Die wens kwam zeker uit tijdens het multiculturele samenzijn. Aan elke tafel ontstonden geanimeerde gesprekken. Dat smaakt naar meer, vonden verscheidene enthousiaste bezoekers. Als het aan de SVIK ligt blijft het niet bij deze ene maaltijd.

De toegang was gratis. De gemaakte kosten zijn gedekt vanuit het SVIK-initiatief Mi Mekaore, dat is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en te laten omzien naar elkaar. Het internationale diner sluit naadloos bij die doelstelling aan. Een tevreden Van Son, daags na het aansprekende evenement: "Het was hartstikke druk, en dat was de bedoeling ook. Voor vijf of zes euro per persoon zijn er tweehonderd contacten ontstaan. We kunnen met voldoening terugkijken op dit diner."