Afbeelding
Foto:

Mevrouw Braber erelid: Zestig jaar 'Vrouwen van Flakkee'

DIRKSLAND – Vorige week dinsdag vierde de vereniging 'Vrouwen van Flakkee', kortweg VVF, haar 60 jarig jubileum. Tijdens een feestelijke middag en avond werd teruggeblikt op de afgelopen jaren en met een knipoog werd vooruitgeblikt op de toekomst. Speciale aandacht was er voor mevrouw A. Braber – Van Vliet uit Dirksland. Zij is lid van het eerste uur en heeft in de afgelopen jaren veel voor de vereniging betekend. Het huidige bestuur vond het daarom passend om haar tijdens deze jubileumavond te benoemen tot erelid.

Door Mirjam Terhoeve

In 1958 nam mevrouw Penning samen met andere dames het initiatief om de 'Vereniging voor Huisvrouwen van Dirksland' in het leven te roepen. De officiële oprichting vond plaats in café Vermeulen en de vereniging telde meteen al zo'n 30 leden. Tweemaal per maand kwamen de dames bijeen in verenigingsgebouw Animo. De doelstellingen werden beschreven in de statuten. Zo was de vereniging opgericht om waardering te uiten aan de huishoudelijke taken van de vrouw en verder om ze te zien als verantwoordelijk lid van de samenleving. Ook het bevorderen van de saamhorigheid werd genoemd. De Huisvrouwenvereniging was onderdeel van de NVVH en groeide in de loop der jaren gestaag. Later werd de naam gewijzigd in Huisvrouwenvereniging Dirksland en ging men als zelfstandig orgaan verder. Tegenwoordig telt de Vereniging, die sinds 2015 de naam 'Vrouwen van Flakkee' draagt, zo'n 138 leden, afkomstig van het hele eiland.

Gezelligheid

"De doelstellingen zijn gebleven, maar we spreken tegenwoordig niet meer over huisvrouwen", vertellen de huidige voorzitter Lenie van leeuwen en secretaris Lenie Boeter. "De vereniging is altijd met de tijd meegegaan, maar de gezelligheid is gebleven. Niet voor niets tellen we al jarenlang een gelijkblijvend ledenaantal. Een groot aantal dames komt al vele jaren. Het is zelfs nog voorgekomen, dat we een stop hadden. Dat was in de tijd, dat we nog bijeenkwamen in het Achterdorp. Dat was een kleine ruimte bij de brandweer. Later hebben we enkele jaren in de Victoriahal gehuisd en tegenwoordig maken we gebruik van 'De Schakel'."

Gevarieerd programma

Maandelijks is er een leuke, gezellige of informatieve avond. "Tijdens die bijeenkomsten kunnen we altijd wel rekenen op zo'n 90 tot 100 leden", vervolgen de dames. "Meestal nodigen we een of meerdere gasten uit. Dat is heel divers. Het kan een lezing zijn over een actueel thema, of er komt iemand spreken over gezondheid, het koningshuis, een hobby, noem maar op. Ook staan er regelmatig optredens door koren, een muzikant of cabaretier op het programma. Daarnaast organiseren we af en toe een extra avond. Zo is er binnenkort een modeshow, met medewerking van winkels uit de regio. Het seizoen wordt ieder jaar afgesloten met een geheel verzorgde dagtocht".

Jubileumfeest

Het bestuur heeft het de laatste tijd behoorlijk druk gehad met het organiseren van de jubileumavond. "Dat was ontzettend leuk om te doen", verzekeren de beide Lenie's. "We hebben een enthousiast bestuur en iedereen heeft daarin een eigen taak. Samen hebben we er een mooi feest van gemaakt. We hadden een heerlijke barbecue, een optreden van theatergroep Linquenda en met het bestuur hebben we de avond afgesloten met een rollatordans. Dit met een knipoog naar de toekomst. De leden vonden dat allemaal erg leuk. Op deze avond wilden we ook graag mevrouw Braber in het zonnetje zetten. Ze is al 60 jaar lid en heeft veel voor de vereniging gedaan. Ze heeft diverse bestuursfuncties vervuld en ook veelvuldig gesponsord in de tijd, dat ze nog een mode- en interieurzaak runde. We vonden dat ze zeker een bloemetje had verdiend en daarnaast hebben we haar benoemd tot erelid".
De dames hopen dat de vereniging nog tot in lengte der jaren zal voortbestaan. "Daarvoor moet er wel wat verjongd worden", weten ze. "Nu varieert de leeftijd van 50 tot 88, maar we hopen ook jongere dames te mogen verwelkomen. Graag zelfs. Zoals vermeld bieden we maandelijks een erg gevarieerd programma, wat geschikt is voor jong en oud. Het lidmaatschap kost slechts 30 euro per jaar, dat is inclusief alles, behalve het kopje koffie en de dagtocht. Wie twijfelt, mag altijd een avond vrijblijvend langskomen. Ook kan men een kijkje nemen op onze gelijknamige facebookpagina. Wees welkom".