Afbeelding
Foto:

Nieuwe dienst Fit & Fysio Dirksland

Een goed werkplekadvies houd je gezond en fit

DIRKSLAND – Werknemers blijven tot op steeds hogere leeftijd aan de slag. Hoe blijven zij duurzaam inzetbaar in een levensfase waarin de lichamelijke belastbaarheid veelal minder wordt? Meer algemeen: hoe staat het ervoor met de gezondheid op de werkvloer? Een werkplekadvies kan duidelijkheid scheppen en een beeld geven van mogelijke verbeteringen. Werkplekadvies is een nieuwe dienst van Fit & Fysio Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Fit & Fysio Dirksland heeft twee medewerkers in dienst die gecertificeerd zijn om werkplekadviezen uit te brengen. Binnenkort gaan ze bij een groot financieel bedrijf van start om alle werkplekken door te lichten.
Netty Westhoeve van Fit & Fysio Dirksland legt uit hoe het in zijn werk gaat: "We beginnen met een workshop. Daarin gaat het om vragen als: hoe werkt het lichaam, wanneer en waarom krijg ik pijn, wat is negatieve en positieve stress, hoe richt ik mijn werkplek in, hoe ziet een goede zithouding eruit? Daarnaast geven we beweegadviezen en uitleg over dagelijkse oefeningen en ontspanning. Na de workshop gaan we naar de werkplekken. Dan bekijken we onder meer de inrichting van de werkplek, de zithouding, de afstand tot de computer en vragen we de werknemer of hij of zij regelmatig opstaat, oefeningetjes doet, een wandelingetje maakt. Hoe is het met de spierspanning, is er sprake van pijn, hoe ga je om met werkstress?" Wat volgt is een inventarisatie van eventuele knelpunten en een schriftelijke terugkoppeling met algemene adviezen en adviezen per individuele werkplek.

Zitten

Volgens Netty Westhoeve zijn dit essentiële zaken om duurzaam inzetbaar te zijn. Ze noemt zitten 'het nieuwe roken'. "62 procent van de Nederlanders zit gemiddeld meer dan 5,5 uur per dag. Dat is het hoogste percentage in Europa. Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze kenniseconomie. Zitten is slecht voor de gezondheid. Aandacht voor een goede zithouding en voldoende beweging tussendoor is daarom belangrijk. Het houdt de werknemer gezond en fit." Overigens is de zithouding belangrijker dan de stoel.
Fit & Fysio Dirksland geeft – in combinatie met werkplekadvies of los daarvan – ook leefstijladvies. Dat is bijvoorbeeld gericht op gewichtsbeheersing, stoppen met roken en beweging. Fit & Fysio Dirksland werkt daarbij samen met een voedingsconsulente.
Vanaf 1 januari 2019 zit leefstijladvies in de basisverzekering en is er dus een vergoeding voor door de zorgverzekeraar. De voorwaarden zijn nog niet precies bekend en kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Om daarover meer duidelijkheid te geven, is er eind oktober een informatieavond. Meer concrete gegevens (wanneer, waar, hoe laat) volgen zodra deze bekend zijn.
Voor Fit & Fysio Dirksland zijn werkplekadviezen en leefstijladviezen passende uitbreidingen van het dienstenpakket. Netty Westhoeve: "Fitheid blijkt steeds belangrijker te zijn. Alles is gericht op zelfredzaamheid en voorkomen van gezondheidsproblemen. Daar passen bijvoorbeeld ook onze krachttrainingen en valtrainingen bij, evenals de fitheidstesten en de trainingen voor mensen met chronische lage rugpijn of nekpijn."