De rijdende rechter in uniform

U kent het programma wel op de publieke omroep waar een rechter ter plaatse de meest uiteenlopende zaken oplost. Zaken die nog het best geschaard kunnen worden onder de noemer 'burenruzie'. De meest uiteenlopende problemen, van centimeters grond tot ongedierte en vallende bladeren, passeren de revue.
Soms vol begrip voor de ene partij of stom van verbazing over de starheid van de ander volg ik het programma met enige regelmaat. Waarom? Eerlijk gezegd voor een stukje entertainment maar ook omdat het zoveel raakvlakken heeft met mijn werk.
Zelfs het advies heb ik al een aantal maal gegeven, "U zou de rijdende rechter eens moeten bellen, die geeft direct uitsluitsel."
Want ook wij hebben veel te maken met alle varianten van onenigheid over een geparkeerde auto, de buitenlamp die aanspringt, de vuilcontainer die scheef staat of de muziek die te hard staat.

Soms is het met één gesprek opgelost en hebben de betrokken partijen alle begrip voor de ander. Oorzaak van het probleem? Simpelweg niet het gesprek aan durven gaan. Want daar gaat het vaak fout, niet praten met elkaar. Het lijkt wel of sommigen bang zijn een medebewoner vriendelijk te vragen over welke vorm van overlast dan ook.
De vaak gehoorde reactie is dan ook, "Waarom hebt u niet gezegd dat u daar last van heeft? Nooit bij stil gestaan." Het is uiteraard in veel gevallen helemaal geen opzet om tot overlast te zijn voor wie dan ook. Mensen hebben het vaak niet eens door.

Helaas kom ik ook de andere kant tegen. De structurele pesterijen die het leven van een persoon of heel gezin bijna onmogelijk maakt. Bewoners die bevend van angst thuiskomen na een dag werken, wat zou er nu weer vernield zijn?
Nachten wakker liggen omdat die buurman/vrouw zijn/haar muziek te hard zet en gewoon lak heeft aan alles en iedereen.
De weg naar een oplossing is vaak lang als één van de partijen niet wil meewerken.
Laat dit soort situaties daarom niet te lang lopen voordat u actie onderneemt.
De gemeente Goeree-Overflakkee biedt buurtbemiddeling aan voor als u er zelf niet uitkomt en een gesprek steeds uitloopt op niets. Wacht niet tot één van de partijen radeloos is of de woede zo groot is dat bemiddelen geen zin meer heeft.
Als u een woning huurt kan de woningbouwvereniging u hier ook bij helpen.

Uiteindelijk woont u toch naast elkaar en daar verander je niet snel iets aan. Dus ga in gesprek met elkaar over overlast voordat de frustratie de overhand neemt en blijf in gesprek.

Arjan Aarnoudse