Inspectie van de administratie.
Inspectie van de administratie. Foto:

Leven in de polder (15)
Jaarlijkse kwaliteitscontrole

Na bijgekomen te zijn van zes keer alle aardappelen en uien, vijf keer de wortelen en twee keer de suikerbieten te hebben beregend is het nu voor ons nog aanpoten om de jaarlijkse controle voor Global Gap. Hier komt nog bij dat dit jaar voor het eerst de Planet Proof Milieukeur wordt voorbereid.

Deze controles worden vereist door de supermarkten. Planet Proof Milieukeur is een strengere keur ontwikkeld door o.a. Greenpeace samen met de retail.
Wij kwamen goed door de controles, maar tot onze stomme verbazing blijft de beloofde beloning uit en worden er goedkopere niet gecertificeerde aardappelen van ver ingevoerd zonder milieukeur.
Deze inspecties vergen voor ons als ondernemers drie volle dagen voorbereiding want alle aankopen en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en drijfmest moeten goed geregistreerd staan en aan de wettelijke eisen voldoen anders volgen er boetes. Verder moet het materiaal gekeurd worden en de maximale norm voor de hoeveelheid stikstof en fosfaat per gewas gecontroleerd.
De keuringen en de voorbereidingen hiervoor kost veel geld, maar we willen niet klagen want ook in andere sectoren heeft men te maken met administratieve lasten. Overigens is de keuring van eind augustus voor ons positief verlopen.

Naam: Maatschap van Es-Van Nederpelt
Wat: Akkerbouwbedrijf
Wie: Laurens en Netteke
Waar: Middelharnis

De eerste aardappelen gaan alweer de schuur in en worden na één week alweer opgehaald.
Afbeelding