Nominaties bekend voor Dorpsherstelprijs 2018

SOMMELSDIJK – Tijdens Open Monumentendag, afgelopen zaterdag, heeft de stichting Sociale en Maatschappelijke Belangen (SMB) de nominaties voor de Dorpsherstelprijs 2018 bekendgemaakt. Het gaat om vijf particuliere en vijf zakelijke genomineerden. De stichting reikt de prijzen in beide categorieën uit op vrijdag 2 november.

Met de Dorpsherstelprijs wil SMB verfraaiingen van het dorpsgezicht belonen en onder de aandacht brengen van het publiek. Meestal gaat het om gebouwen die passen in de historische bebouwing, maar ook bijvoorbeeld kunstwerken dingen mee. De genomineerde objecten staan in de voormalige gemeente Middelharnis, dus in de kernen Sommelsdijk, Middelharnis, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet. De laatste twee Dorpsherstelprijzen dateren van 2009 en 2013.
Het is deze keer voor het eerst dat SMB met twee categorieën werkt. Uit de eerder bekendgemaakte longlist van tien genomineerde objecten zijn nu per categorie vijf nominaties voor de prijs geselecteerd. Wie uiteindelijk met de Dorpsherstelprijzen naar huis gaan, bepaalt de jury, die bestaat uit het college van regenten van de organiserende stichting. De feestelijke uitreiking is op 2 november op de Menheerse Werf in Middelharnis.

Particulier

In de categorie particulier maken de volgende objecten kans op de prijs: het tot tandartsenpraktijk verbouwde woonhuis annex café aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis, een garage met berging aan de Dijkstraat in Sommelsdijk, een tot woonhuis en meubelmakerij omgebouwde landbouwschuur met wagenhuis aan de Dorpsweg in Sommelsdijk, een herbouwde dorpsboerderij aan de Ring in Middelharnis en een gerenoveerde en uitgebreide noodwoning uit 1946 aan de Ringstraat in Sommelsdijk.

Zakelijk

In de categorie zakelijk heeft SMB de volgende objecten genomineerd voor de Dorpsherstelprijs 2018: drie nieuwe woningen aan de Christiaan de Vrieslaan in Middelharnis (op de plaats waar voorheen een kerkgebouw stond), het project Brandsteeg op de voormalige gemeentewerf te Middelharnis, de gerestaureerde woningen uit circa 1890 aan de voormalige Rijkshaven in Middelharnis, het RTM-ensemble van perron, kaartenhuisje en aanlegsteiger op het Havenhoofd van Middelharnis en de vijf 'schuurwoningen' op de hoek van de West-Krakeelstraat en de Westelijke Achterweg in Sommelsdijk.