Han Boomsma overhandigde het stripboek aan wethouder Berend Jan Bruggeman.
Han Boomsma overhandigde het stripboek aan wethouder Berend Jan Bruggeman. Foto:

"Solaes is geworteld op Goeree-Overflakkee"

Solaes is in korte tijd een groot succes. Om aan de vraag te kunnen voldoen moet de brouwerij in Sommelsdijk een beroep doen op de brouwketels van andere biermakers. Het vijfvoudige van wat Solaes op Flakkee produceert komt van elders. Dat is jammer, maakte brouwer Jan-Willem Kramer zaterdagochtend duidelijk, want Solaes is geworteld op Goeree-Overflakkee en wil dat graag zo houden. "Met elkaar willen we het eiland leuker en mooier maken."
De Ceres is een mooie optie voor de brouwerij. "We zijn er serieus mee bezig", aldus Kramer. Solaes wil samen met andere ondernemers een combinatie van onder meer brouwerij, horeca, kort verblijf en culturele activiteiten in de voormalige cichoreifabriek realiseren. "Het is een prachtig gebouw, ik was er vanaf het eerste moment verliefd op. We gaan overigens niet weg uit Sommelsdijk. Ons proeflokaal daar blijft gewoon bestaan." Solaes heeft restauratieplannen klaarliggen voor de Ceres als geheel.

Restauratie

Een gedeelte van de fabriek, het pakhuis, is zojuist gerestaureerd. Voor de overige gedeelten heeft eigenaar BPD nog geen definitief plan. "De intentie is er om ook die te restaureren", zei Aart Spoon van Spoon Bouwrestauratie. BPD en Solaes zijn met elkaar in gesprek.
Spoon gaf een overzicht van de werkzaamheden die hij aan het pakhuis van de Ceres heeft uitgevoerd. "Het pand was best verwaarloosd. Er groeide een boom uit, er was lekkage en er was weelderige algengroei op de gevels. Het metselwerk was slecht. Er zat veel staal in – ankers – en dat was gaan roesten, met grote scheuren tot gevolg. Als daar dan water in komt, ontstaat er vorstschade."
De ankers zijn gerestaureerd en vernieuwd, door smid Van Wijk in Goedereede, en daarna weer teruggeplaatst. Verder zijn de balken, die hier en daar waren verrot, en het voegwerk aangepakt. De oorspronkelijke arbeidsintensieve snijvoeg is in ere hersteld. Het dak van het pakhuis is er helemaal af geweest. Vervolgens is er isolatie aangebracht zonder dat er sprake is van uiterlijke veranderingen aan het dak.

Stripboek

Tijdens de bijeenkomst, opgeluisterd door sfeervol harpspel van een docente en twee leerlingen van het Muziekgebouw, vond ook de presentatie plaats van het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree-Overflakkee. Op stap met de Boomsma's'. In dit 'educatieve beeldverhaal', een uitgave in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, spelen de gebroeders Boomsma een rol als gids langs het cultureel erfgoed.
Een geslaagde reïncarnatie van de gebroeders – met lange overjas, alpinopet en karakteristieke brillen – overhandigde de eerste exemplaren van het stripboek aan wethouder Bruggeman. De Boomsma's, die later dit jaar nogmaals te zien zijn tijdens 'Muziek in de Voorstraat', waren er speciaal voor op de fiets van Middelharnis naar Ouddorp gekomen.
Het stripboek is voor 7,95 euro te koop bij de boekhandels op Goeree-Overflakkee, de VVV, enkele musea en de Spar in Nieuwe-Tonge. Het ging zaterdag, de eerste verkoopdag, al als zoete broodjes over de diverse toonbanken.