Het bestuur van de Stichting Watertoren Dirksland. V.l.n.r.: Jan Buth, Jan van Loo en Aad van den Hoek.
Het bestuur van de Stichting Watertoren Dirksland. V.l.n.r.: Jan Buth, Jan van Loo en Aad van den Hoek. Foto:

'Watertoren moet behouden blijven voor de bevolking'

DIRKSLAND – Wat gaat er met de watertoren bij Dirksland gebeuren? Er zijn diverse geïnteresseerden voor het markante gebouw. De gemeente is momenteel bezig met een inventarisatie van de plannen voor een nieuwe bestemming. Vanuit de dorpsraad en de bevolking van Dirksland is de Stichting Watertoren Dirksland opgericht, die de toren toegankelijk wil houden voor het publiek.

Door Kees van Rixoort

De stichting is in augustus opgericht. Het bestuur bestaat uit Jan van Loo, Jan Buth en Aad van den Hoek. In de statuten staat dat het doel van de stichting is het behouden van de watertoren "en deze te beheren, benutten en dienstbaar maken in het sociale en culturele domein van de bevolking van Goeree-Overflakkee en meer in het bijzonder het dorp Dirksland".
Volgens de stichting dreigt het gevaar dat de watertoren in particuliere handen komt. Dat zou betekenen dat het gebouw bij de entree van Dirksland niet langer openbaar toegankelijk is voor het publiek. De stichting wil dat voorkomen.
De watertoren zou een prima locatie zijn voor exposities, vergaderingen, bijeenkomsten en wellicht trouwerijen. Verder denkt de Stichting Watertoren Dirksland aan een informatiecentrum van de VVV en van de gemeente, die hier het eiland kunnen promoten en bijvoorbeeld ook duurzame initiatieven als Energy Island onder de aandacht van het publiek kunnen brengen.
Voor sportieve activiteiten is de watertoren ook een uitgelezen locatie, denkt de stichting. Aanvullend op het abseilen, dat nu al met enige regelmaat mogelijk is, zou de toren het begin- en eindpunt kunnen zijn van fiets- en wandeltochten door de polders, naar de Slikken van Flakkee en langs de Grevelingen. De toren beklimmen en genieten van het panoramische uitzicht is ook een optie die de Dirkslandse stichting noemt. Een overweging is om er horeca te realiseren, mogelijk in samenwerking met een zorginstelling, evenals een oplaadstation voor elektrische fietsen.
"Het zou een combinatie moeten worden van elementen die bij elkaar passen en elkaar versterken. Breed maatschappelijk, voor de bevolking van Goeree-Overflakkee en Dirksland in het bijzonder én voor toeristen." De stichting is in gesprek met meerdere partijen en mogelijke partners om de ideeën meer gestalte te geven.
Nu is het afwachten waartoe de inventarisatie van de gemeente leidt en of dit burgerinitiatief kans van slagen heeft.