Het oude raadhuis van Ooltgensplaat (foto De Rarekiek).
Het oude raadhuis van Ooltgensplaat (foto De Rarekiek). Foto:

Na restauratie: representatief en educatief raadhuis Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT – Bewaren voor de toekomst. Dat is het hoofddoel dat de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee voor ogen heeft voor het zeventiende-eeuwse raadshuis van Ooltgensplaat. De stichting, eigenaar van het raadhuis, maakte zaterdag van Open Monumentendag gebruik om de deuren open te zetten en de plannen met het monumentale gebouw te presenteren en toe te lichten.

Door Kees van Rixoort

Eerst is restauratie van de buitenkant nodig. "Dat is prioriteit nummer één", zegt Piet van de Ree, een van de drie bestuursleden van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee. "Er is tientallen jaren weinig tot niets aan het gebouw gedaan. De leien op het dak zijn kuis versleten. Verder is restauratie van de gevels nodig, van de luiken en van de trap, die flink verzakt is. Binnen heeft de ingang van de secretarie prioriteit en daarna kan daar gefaseerd gerestaureerd worden."
De stichting kocht het pand uit 1619 van een particulier. Voor aankoop en restauratie is in totaal circa 1,3 miljoen euro nodig. De stichting hoopt in december de vergunning te hebben en rond 1 april volgend jaar te kunnen starten met de werkzaamheden. "Wij hopen dat de restauratie van de buitenkant half 2020 klaar is en, als de financiën het toelaten, de binnenkant een jaar later", aldus Van de Ree. De stichting hoopt subsidies vanuit verschillende hoeken tegemoet te kunnen zien.

Tentoonstellingen

Na de restauratie krijgt het raadhuis een representatieve en educatieve functie. De stichting wil de raadzaal, de burgemeesterskamer en de secretarie beschikbaar stellen voor onder andere huwelijksvoltrekkingen en tentoonstellingen van culturele aard. Dat laatste in samenwerking met historische vereniging De Motte en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. "Het raadhuis wordt geen dependance, maar een onderkomen voor tijdelijke tentoonstellingen, die ook bedoeld zijn om de jeugd in contact te brengen met historie en cultuur. Drempelverlagend."
De educatieve functie denkt de stichting in te vullen door een presentatie- of beleefwand te plaatsen, die vergelijkbaar is met de touchscreentafels in het Streekmuseum en Museum Ouddorp. Inhoudelijk zal er het nodige te zien en te beleven zijn op het gebied van natuur, milieu en cultuur. Van de Ree en zijn medebestuurders Karel Knoester en Berend Jan Bruggeman zoeken voor de invulling samenwerking met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuur & Milieu.
De plannen met het oude raadhuis passen goed bij de doelstellingen van de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, dat bedragen uit de Boedel Bigge en de Boedel Dabbe – ooit ingesteld voor de armenzorg – besteedt aan sociale, maatschappelijke en culturele doelen in de voormalige gemeente Oostflakkee (Oude-Tonge, Achthuizen en Langstraat, Den Bommel, Zuidzijde en Ooltgensplaat). Eerder stelde de stichting geld beschikbaar voor het behoud van onder andere de rooms-katholieke kapel en de oude begraafplaats in Oude-Tonge.

Veel enthousiasme

Tijdens Open Monumentendag trok het raadshuis van Ooltgensplaat heel wat bezoekers. Om een kijkje in dit bijzonder pand te nemen en om kennis te nemen van de plannen. Van de Ree: "We merken dat er veel enthousiasme is voor onze plannen en dat er veel betrokkenheid is bij het gebouw en de historie. Bezoekers vinden het fijn dat er duidelijkheid is over de toekomst; dat het raadhuis geen feestbestemming krijgt, maar een bestemming die in lijn ligt met de historie van het gebouw."