Afbeelding
Foto:

Feestelijk jubileumconcert Fiori Musicali

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fiori Musicali, onder leiding van Sietse van Wijgerden, bestaat in 2018 vijftien jaar. Die verjaardag viert het koor met het publiek: op zaterdag 6 oktober is er een gratis toegankelijk jubileumconcert in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Het programma is zeer gevarieerd en biedt een soort staalkaart van de vocale muziekgeschiedenis tussen de zestiende eeuw en nu. Deels is Fiori Musicali a capella te horen, deels met begeleiding van het Orion Barokensemble.

Fiori Musicali heeft een feestelijk en toegankelijk programma samengesteld, waarin Magnificat van Bach en Dixit Dominus van Händel de grote onderdelen met orkest zijn. Daarnaast hebben de leden van het koor stukken aangedragen die de afgelopen vijftien jaar eerder zijn gezongen: de favorieten van Fiori. Als solist zijn tijdens het jubileumconcert te horen: Ingrid Nugteren (sopraan), Judith van den Dool (mezzosopraan), Paul Kievit (tenor van Fiori) en Dirk Jan van Diggele (bas).
Magnificat, dat tot de oratoria wordt gerekend, is een groot loflied op Maria. Het stuk bevat een hymne en is een afwisseling van koor- en solozang. Het bestaat uit twaalf delen, waarbij de muziek steeds een uitbeelding is van de tekst. Dixit Dominus is door Händel gemaakt toen hij 22 jaar was. In Rome, waar hij toen was, was het stuk, gebaseerd op Psalm 110, direct heel populair. Het zit vol energie, maar er zijn ook rustiger delen. Zowel Magnificat als Dixit Dominus is in het Latijn en vijfstemmig.
De andere stukken die Fiori Musicali ten gehore brengt op 6 oktober zijn van Eric Whitacre ('I thank you God for most this amazing day'), Henry Purcell ('Hear my prayer'), Robert Lucas de Pearsall ('Lay a Garland'), Thomas Tallis ('If ye love me') en Arvo Pärt ('The woman with the alabaster box', een stuk met een enorm kleurenpalet).
Alles bij elkaar krijgt de luisteraar tijdens het jubileumconcert een dwarsdoorsnede van de muziekgeschiedenis voorgeschoteld. Met barokke stukken, maar ook met atmosferische, rustige muziek van bijvoorbeeld Pärt.
Veel liefhebbers hebben al eens een concert van Fiori Musicali bijgewoond. Zij zijn weer welkom op 6 oktober. Daarnaast verwacht het koor, dat de afgelopen vijftien jaar bestaansrecht heeft opgebouwd met kwaliteit en een uitdagend repertoire, nieuwe bezoekers te trekken. Voor de prijs hoeven ze dit feestelijke concert niet te laten schieten, want de entree is gratis, met dank aan het Nipius-Roos Fonds, dat het jubileumconcert financieel ondersteunt. Een geldelijke bijdrage geven mág natuurlijk altijd, want de kosten voor een concert met professionele musici zijn hoog. De vrijgevige luisteraar kan een eventuele bijdrage kwijt bij de collecte aan de uitgang.
Het concert begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.